Juist op het moment dat Europese telecombedrijven iedere cent omzet kunnen gebruiken om hun torenhoge schulden af te lossen, heeft het Europees Parlement de aanval geopend op de tarieven voor mobiele telefonie. Op initiatief van Europarlementariër Wim van Velzen (CDA) moeten zij binnenkort hun prijzen herzien. De aanbieders reageren terughoudend op deze ingrijpende maatregelen.
Het Europees Parlement gaat de Europese telecomwetgeving grondig herzien. Vorige week heeft het parlement een aantal amendementen aanvaard die ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor aanbieders van mobiele telefonie. Wanneer de nieuwe telecomwetgeving van kracht wordt zullen aanbieders verplicht worden de kosten die zij in rekening brengen voor het bellen van vaste naar mobiele toestellen, én de prijzen voor bellen in het buitenland, te baseren op werkelijk gemaakte kosten. Bovendien moeten gebruikers in de toekomst op hun scherm kunnen zien hoeveel het bellen in het buitenland hen kost.
Melkkoe
Initiatiefnemer Wim van Velzen pleit al enige tijd voor meer duidelijkheid in de tarieven van mobiele telecomaanbieders. Hij velt een hard oordeel over de handelwijze van de mobiel aanbieders: "In het buitenland bellen met een GSM-toestel, roaming, is nog steeds veel te duur. Blijkbaar gebruiken de telefoonbedrijven het roamen als melkkoe. In de onderling contacten spelen de bedrijven elkaar de bal toe, en gunnen ze elkaar bovenmatige winsten ten koste van de gebruiker.
"Daarnaast is het ook duurder om te bellen van een vast toestel naar een GSM-telefoon dan andersom. Dit komt doordat bij het bereiken van een GSM de maatschappij een monopoliepositie heeft." Het Europees Parlement onderschrijft met het aannemen van de amendementen van Van Velzen deze visie op de aanbieders. Volgens het parlement is het nodig om doorzichtigheid en het geven van informatie verplicht te stellen, omdat de techniek wel bestaat, maar de wil bij de telefoonbedrijven ontbreekt.
Geprikkeld
De wetswijziging ligt gevoelig bij de telecombedrijven, die al veel geld hebben zien wegvloeien naar investeringen in nieuwe mobiele technologieën als Umts. Voormalig monopolist KPN Telecom, die geplaagd wordt door negatieve publiciteit over mogelijk oneerlijke concurrentiepraktijken, reageert geprikkeld op de voorgenomen wetswijziging.
Ondanks de implicaties die de ingreep van Brussel heeft voor het prijsbeleid, weigert woordvoerder Samuels commentaar te geven: "Ik weet waar u op doelt, maar waarom zouden we hierop reageren? Opta bepaalt de prijzen, en daar houden we ons aan zolang het moet. Daar wil ik het bij laten."
France Telecom-dochter Dutchtone neemt de ontwikkelingen in Brussel serieuzer. Woordvoer Robert-Jan Knoppers: "We zijn grondig aan het kijken wat het betekent voor ons en onze klanten. Deze ingewikkelde materie heeft ingrijpende consequenties." Hij kan geen commentaar geven op de bewering van het Europees Parlement dat de roamingtarieven te hoog zijn, maar hij ontkent de kwalificatie van Wim van Velzen: "Het is zeer zeker niet zo dat roaming een melkkoe is voor Dutchtone."
Telfort, een dochterbedrijf van British Telecom, heeft zijn hoop gevestigd op de laatste hindernis die de amendementen moeten nemen: acceptatie door de Raad van Ministers. Het bedrijf laat in een verklaring weten "in grote lijnen" de oorspronkelijke voorstellen van de Europese Commissie te steunen, maar zich niet te kunnen vinden in de amendementen van Van Velzen die het Europees Parlement heeft aangenomen.
Onderzoek
Volgens Telfort is het grote verschil tussen het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie en de amendementen van het parlement dat de commissie voorstander is van tariefregulering in markten waar de concurrentie niet volwassen is, terwijl het parlement een aantal tarieven al vooraf wil reguleren. Telfort wil liever dat er alleen wordt ingegrepen in situaties waar de concurrentie in het geding is. De telecomaanbieder vindt bovendien dat er eerst een onderzoek moet komen naar de problemen rond bellen naar een mobiel toestel en het roamingtarief.