De Amerikaanse National Science Foundation waarschuwt voor gevaren van stemmen via internet. In Nederland zijn voorbereidingen juist in volle gang.
De Amerikaanse regering had gevraagd om het onderzoek naar alternatieven voor de in de VS gebruikelijke manieren van stemmen. Dit gebeurde na de dramatisch verlopen tellingen van de stemmen bij de presidentsverkiezingen in november. De moderne technologie zou toch een oplossing moeten kunnen bieden voor de verkeerd ingevulde stembiljetten en wellicht ook voor de elke keer weer dramatisch lage opkomsten.
Maar de National Science Foundation ziet vooralsnog weinig in stemmen via internet, waarbij mensen hun huis niet uit hoeven voor het uitbrengen van hun stem of van achter de PC op hun werk even in een koffiepauze hun voorkeur bekend kunnen maken. Hackers slagen er nog steeds in bijna overal in te breken en het gevaar is dus groot dat kwaadwillenden verkiezingen kunnen manipuleren, aldus de deskundigen. Ze wijzen erop dat voor veilige stemmingen een veel grotere mate van beveiliging nodig is dan nu gebruikelijk is in bijvoorbeeld e-commerce. "Een stem uitbrengen is toch nog altijd heel wat anders dan een boek kopen", aldus het rapport. De Foundation verwacht niet dat die graad van beveiliging de komende jaren kan worden bereikt.
De deskundigen zijn overigens een stuk positiever over electronisch stemmen, waarbij stemmen met de hand niet meer nodig is. Hier kan immers via geheel gesloten circuits worden gewerkt, waarop kwaadwillenden onmogelijk kunnen inbreken. En het voorkomt taferelen als bij de afgelopen presidentsverkiezingen, waarbij de (her)tellers elk biljet moesten bekijken om te zien welk vakje er nu eigenlijk was aangekruist.