Personeelsstops en ontslagen bij high tech bedrijven in Silicon Valley zijn aan de orde van de dag. Onder andere Sun, HP en Dell waarschuwden hun werknemers dat ze de broekriem flink moeten aanhalen. De paniek die in de Valley is ontstaan lijkt overdreven. De meeste ondernemingen hebben te maken met het teruglopen van de winst van enkele tientallen procent naar even boven de 10 procent.
De verminderde economische situatie in de Verenigde Staten is de oorzaak van de ingrijpende reorganisaties. Het zwaarst treft de malaise Motorola, dat na het Finse Nokia de grootste fabrikant van mobiele telefoons is, en nummer vijf van producenten van halfgeleiders voor de computerindustrie. Motorola dreigt voor het eerst sinds zestien jaar een kwartaal met verlies af te sluiten door een lagere vraag naar mobiele telefoons en chips.
Begin dit jaar waarschuwde Motorola ook al voor minder winst en besloot het bedrijf negen duizend van de 140 duizend banen te schrappen. Robert Growny, ceo van Motorola, wijt het verwachte verlies vooral aan de teruglopende vraag naar mobiele telefoons in het belangrijkste afzetgebied, West-Europa.
Stilstand
De groei van de wereldwijde chipindustrie komt dit jaar vrijwel tot stilstand, voorspelt een Amerikaans onderzoekbureau. Industriekenners en analisten hadden dit jaar een afvlakking verwacht, maar zelfs de meest pessimistische voorspellingen gingen uit van een groei in de dubbele cijfers.
De vereniging van halfgeleiderfabrikanten stelde zijn verwachting bij van 22 naar 17 procent. Motorola gaat uit van een groei van de chipmarkt van 15 procent. Groeicijfers waar niets mis mee is, maar ze vallen in het niet bij de groei van 36 procent van 2000.
Intel trapt ook flink op de rem. De loonsverhoging van werknemers wordt een half jaar uitgesteld, er is een personeelsstop, en flinke kostenbesparingen worden doorgevoerd. De maatregelen moeten leiden tot bezuinigingen van honderden miljoenen dollars. Op de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling wordt niet bespaard, maar alle andere afdelingen ontkomen niet aan de ingrepen.
Texas Instruments is somber over de cijfers van het komende kwartaal. In het laatste kwartaal van 2000 haalde TI een omzet van ruim drie miljard dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar verwacht het uit te komen op 2,5 miljard dollar. De slechtere economische situatie leidt tot een tegenvallende vraag naar geïntegreerde schakelingen. Daarom sluit TI tijdelijk vijf fabrieken. Ondanks de tegenvallende cijfers verhoogt TI het budget voor onderzoek en ontwikkeling van 1,6 naar 1,7 miljard dollar.
Sun verwacht het komende kwartaal een groei van 10 tot 13 procent naar 4,53 miljard dollar, terwijl aanvankelijk was gerekend op een omzet van 5,25 miljard dollar. Ed Zander, coo van Sun, wijt de tegenvallende resultaten aan de verslechterde Amerikaanse economie.