Terwijl IP uitgroeit tot hét transportprotocol, komen de onvolkomenheden scherp aan het licht.
Packetstream zet er geen nieuw protocol tegenover, maar een extra laag diequality of service mogelijk maakt door ATM te paren aan IP.
Spraak via IP levert problemen op in een IP-netwerk dat van nature een gedeeld karakter heeft; hoe meer mensen een IP-netwerk gebruiken, des te meer vertraging er optreedt. Dit euvel is nog kwalijker bij bewegend beeld via IP. Daarbij speelt dat IP nooit is ontworpen om kwaliteitseisen aan de pakketstromen te stellen. IPv4 ontbeert bijvoorbeeld de mogelijkheid het ene type gegevensverkeer voorrang te verlenen boven een andere soort. De opvolger IPv6 biedt die diensten wel, maar velen verwachten niet dat overal ter wereld Ipv4-switches en -routers buiten de deur worden gezet om plaats te maken voor de volgende generatie.
Inmiddels zijn routers en switches steeds sneller gemaakt, maar hoezeer een netwerk ook overgedimensioneerd (een dure oplossing) is, zonder QoS loopt de machine vast. Packeteer heeft een paar jaar geleden apparatuur ontwikkeld die IP-verkeer doelmatig afwikkelt. De bibliotheek in Tilburg gebruikt bijvoorbeeld Packeteer.
Toch, zo meende Francis Dinha, loopt ook Packeteer tegen (gigabit-)grenzen aan, omdat elk IP-pakketje moet worden bekeken. Hij bedacht een ander systeem, een beetje afgekeken van ATM (Asynchronous Transfer Mode) dat in de kern van tal van (enterprise) netwerken wordt gebruikt. Met ATM zijnvirtual circuitste maken, zo ook met Packetstreams oplossing. Dinha ontwierp Synchronous Packet Streaming (SPS) en bouwde er het bedrijf Packetstream omheen. Op 31 maart komt het eerste product (de Enforcer) in beperkte mate op de markt. Ruim een maand later gaat de Enforcer in grotere aantallen de wereld rond.
Dinha bedacht dat het niet zo zinvol is elk IP-pakketje te controleren op adres en informatietype. Hij analyseert stromen van pakketjes waardoor het mogelijk is het verkeer volgens tevoren vastgestelde normen te sturen en het IP-verkeer te synchroniseren. Dit maakt het mogelijk bandbreedte toe te wijzen aan eerder gedefinieerde informatiestromen; dat kan dus ook per applicatie.
Packetstream heeft knelpunten in het IP-verkeer benoemd alshot spots. Zij zijn te vinden tussen de randen van het netwerk (de routers) en het bedrijfsnetwerk, bij ISP’s en en telecombedrijven. Op deze markten gaat het bedrijf zich dan ook richten. Op elke plek in een netwerk waar een router, switch, hub of een multiplexer is opgenomen, kan een Enforcer zinvol werk verrichten. Dat hangt af van het antwoord op de vraag tussen welke twee punten iemand een kwaliteitsgarantie van het IP-verkeer wil hebben. Het betekent in elk geval ook dat het product van Packetstream met alle protocollen uit de netwerk-laag.
Mocht het ooit wat worden met VoIP, streaming applicaties en dergelijke, dan zijn technologieën zoals deze onmisbaar. Het volstaat niet meer nog meer en snellere routers en switches neer te zetten, die oplossing wordt onbetaalbaar.