Computercentrum Waterbedrijven (CCW) loopt tegen de grenzen van zijn groei aan. Het bedrijf heeft daarom besloten aansluiting te zoeken bij Pink Roccade. Het is voor het eerst in de Nederlandse waterwereld dat de automatisering op zo’n grote schaal buiten de sector wordt gelegd.
Computercentrum Waterbedrijven uit Zwolle is al ruim 25 jaar actief en startte als afdeling automatisering van de Waterleidingmaatschappij Overijssel. Deze groep verleende later ook hand- en spandiensten aan andere waterleidingbedrijven. Die dienstverlening beviel zo goed dat besloten werd de afdeling te verzelfstandigen, in eerste instantie als vennootschap onder firma en vanaf 30 november 1997 als bv, met zeven waterleidingbedrijven en twee waterschappen als aandeelhouders.
Vertraging groei
CCW is de grootste ict-leverancier van de waterbedrijven in Nederland. "Wij zijn in een paar jaar tijd flink gegroeid: van twintig tot honderdvijftig medewerkers en van vier tot vijfendertig klanten", vertelt verkoopdirecteur Ed Groot. "Alleen lopen we nu tegen onze grenzen aan. De markt verandert snel. Er zijn flinke investeringen nodig om de kennis op ict-gebied bij te houden."
In zijn toelichting stipt Groot een aantal groeivertragende factoren aan. Het lukt het bedrijf niet meer om voldoende personeel aan te trekken, omdat CCW geen aansprekende naam is in de markt. Het automatiseringsbedrijf kampt daardoor met een hoog aantal inhuurkrachten (bijna honderd). Daarnaast mist CCW voldoende kennis van internet-oplossingen en staat ook de huidige constructie van aandeelhouders die tegelijkertijd klanten zijn een verdere professionalisering van de dienstverlening in de weg. "Door aansluiting bij een strategische partner als Pink Roccade verwachten we onze positie wel te kunnen uitbouwen."
Groot hoopt bijvoorbeeld dat CCW een grotere rol kan spelen in het adviseren bij en implementeren van erp- en crm-toepassingen. Veel waterleidingbedrijven overwegen de aanschaf van zulke pakketten, in navolging van hun energiecollega’s, die al eerder hun automatisering zijn gaan moderniseren. De al jaren draaiende automatiseringssystemen in de nutssector zijn niet meer toegerust op de toenemende grootschaligheid en klantgerichtheid door fusies en marktliberalisatie.
CCW poogt tevens meer klanten onder waterschappen te werven. Wanneer er door de overname zo’n krachtige ict-organisatie op de watermarkt ontstaat, zouden waterbeheerders ertoe kunnen besluiten hun automatisering daar onder te brengen. De waterschappen zorgen doorgaans voor hun eigen it-voorzieningen en voeren een behoudend ict-beleid. Van onderlinge samenwerking en koppelingen met andere it-systemen is nauwelijks sprake. De Unie van Waterschappen coördineert weliswaar het gemeenschappelijk informatiesysteem Adventus, maar het proces van gegevenstroomlijning verloopt traag. Herman ter Veen, ict-coördinator van de Unie, vertrouwt er overigens op dat Pink Roccade, net als CCW dat deed, het Adventus-project zal ondersteunen.
Pink Roccade is via de werkmaatschappij Civility eveneens actief in de waterwereld, met name op gemeentelijk niveau. Wanneer de overname definitief doorgaat, zal CCW de activiteiten voorlopig onder eigen vlag voortzetten. Volgens woordvoerder Paul Kwakkenbos wil Pink Roccade een sterke positie innemen op deze markt en past de overname van CCW in dit streven. "Wij willen gezamenlijk nieuwe producten ontwikkelen, bijvoorbeeld een oplossing waarmee gemeenten één heffingenaanslag voor nutsfaciliteiten kunnen versturen."
Vis en watervlo
CCW ontwikkelt en verkoopt een aantal informatiesystemen en biedt ondersteunende diensten aan, zoals het laten draaien en onderhouden van de systemen en het uitvoeren van printopdrachten in het rekencentrum in Zwolle. In de waterwereld is CCW het bekendst om zijn zelf ontwikkelde Verbruikersinformatiesysteem (VIS) voor waterleidingbedrijven. Daarnaast beschikt het over het Integraalbelastingsysteem IBS, (een heffingensysteem voor de waterschappen), een Oppervlaktewaterinformatiesysteem (Owis), een Zuiveringsinformatiesysteem (Zuis) en de toepassing Watervlo, een vergunningverleningsysteem in het kader van de Wet Verontreiniging Oppervlaktewater.
Tot de aandeelhouders van CCW behoren Waterbedrijf Gelderland, Waterbedrijf Groningen, Flevolandse Drinkwater Maatschappij, Waterleidingmaatschappij Drenthe, Waterleiding Maatschappij Overijssel, Duinwaterbedrijf Zuid-Holland, Waterbedrijf Midden-Nederland, Waterschap Groot Salland en Waterschap Rijn en IJssel. Zij hebben met meerdere, niet bekend gemaakte overnamekandidaten om de tafel gezeten. Volgens Theo Quist, bestuurder van de vakbond CFO/CNW, was Pink Roccade niet de eerste keus onder de medewerkers. "Desondanks staan ze niet afwijzend tegenover deze keuze. Maar het sociaal plan, waarvoor deze week een voorstel is ingediend, zal bepalend zijn voor hun eindoordeel." Quist heeft er wel vertrouwen in. Hij heeft positieve ervaringen overgehouden aan de zorgvuldige wijze waarop Pink Roccade een paar jaar geleden de it-afdeling van energiebedrijf Edon (opgegaan in Essent) heeft overgenomen.
Op dit moment bedient CCW zeven waterleidingbedrijven, twintig waterschappen, de brancheorganisatie Vewin en een aantal waterlaboratoria. Het bedrijf realiseerde in 1998 een omzet van 31 miljoen en een winst van 676 duizend gulden. Een jaar later steeg de omzet naar 40,1 miljoen gulden, maar leed het bedrijf een verlies van 1,6 miljoen gulden door hoge ontwikkelkosten voor VIS en IBS. De ontwikkeling van een VIS-versie voor het Waterleidingbedrijf Midden-Nederland kampte bijvoorbeeld met onverwachte hoge kosten door de complexiteit van de gegevensconversie. Afgelopen jaar groeide de omzet naar 45 miljoen gulden. Een winst- of verliescijfer is nog niet bekendgemaakt.