De belastingdienst Den Haag heeft een eerste stap gezet naar het realiseren van één loket voor de gemeentelijke overheidsdiensten. De nieuwe website Woz-infodesk biedt huiseigenaren en bewoners een beveiligd overzicht van informatie over hun woning, het hertaxatierapport en de totstandkoming daarvan. Hiervoor is geput uit verschillende databanken en deeldiensten.
Dit is wat Van Boxtel voor ogen staat. Hij zal wel van zijn stoel vallen zodra hij hiervan hoort", liet Jeroen de Beer, automatiseerder bij de gemeentelijke belastingdienst Den Haag, weten kort voor de onthulling van de website vorige week woensdag. Het project is in het grootste geheim uitgevoerd om vooraf geen verwachtingen te wekken.
"Dit is de eerste functie: het raadplegen van het taxatieverslag. Daarbij mag de burger natuurlijk de eigen gegevens inzien, die hebben geleid tot de hertaxatie. Er komt nog een wijkkijker-applicatie bij met algemene informatie over de buurt waarin een huis staat. Dat is handig voor potentiële kopers."
Den Haag laat zich er op voorstaan de eerste Nederlandse gemeente te zijn die inwoners op deze wijze toegang geeft tot uitgebreide en gecombineerde gegevens. Zo biedt de Woz-infodesk voor 225 duizend inlogprofielen taxatieverslagen, 53 duizend foto’s van de panden en de directe omgeving, gekoppeld aan plattegronden en kadaster-gegevens. In totaal betreft dit dertig miljoen vastgoedgegevens.
Bestond nog niet
"We zijn hier al twee jaar mee bezig, maar tot voor kort bestond de technologie nog niet. Nu doen wij wat Microsoft .Net noemt en wat bij Sun Microsystems One (Open Net Environment – red.) heet." De belastingdienst heeft de verschillende systemen en daarin opgeslagen informatie gekoppeld met directory-software NDS (Novell Directory Services), tegenwoordig e-Directory geheten, van softwareleverancier Novell.
"Zonder e-Directory was dit niet mogelijk. We hebben het namelijk wel over één van de grootste databankprojecten in Europa", stelt De Beer. Naast die beheersoftware gebruikt de Woz-infodesk i-Chain en DirXML van Novell. Die programmatuur kan via de platformonafhankelijke webtaal XML gegevens uit verschillende applicaties verenigen en synchroniseren.
Dit voorkomt bijvoorbeeld gescheiden inloggen voor die verschillende systemen en het apart invoeren van wijzigingen. "Die technologie is nog wel nieuw, hoewel het concept niet moeilijk is. Dat was een gokje, maar het lijkt erop dat we goed hebben gegokt."
De gemeentelijke belastingdienst vergroot hiermee zowel de interne als de externe dienstverlening op een manier die de werklast van de dienst verlicht. Tot op heden hadden de belastingmedewerkers de handen vol aan informatieverzoeken, bezwaarschriften en andere zaken. Dat vereiste namelijk veelal toegang tot verschillende systemen, vallend onder verschillende afdelingen.
Uitbreiden
Op termijn willen de belastingdienst én de gemeente Den Haag meer applicaties aan het nu opgeleverde systeem koppelen. Te denken valt aan overige belastingzaken, bibliotheekdiensten of zelfs elektronisch stemmen. De basis, uitgaande van op authenticiteit te controleren inlogprofielen voor burgers, is immers gelegd. "We hebben het bewust opgebouwd uit standaardsoftware, waardoor het breder inzetbaar is."
Veel van de achterliggende systemen bestaan namelijk uit zelfontwikkelde software, die onder meer draait op AS/400-computers van IBM. "Maar we hebben wel zo’n beetje elk platform hier intern draaien", merkt De Beer op. "Ook Netware van Novell en dat is een prima besturingssysteem, maar daar wil je geen dertig miljoen objecten op draaien." Bovendien zou het consolideren van de databankgegevens of zelfs de databanken zelf een omvangrijke, verstorende operatie zijn.
Het toevoegen van andere gemeentediensten en hun applicaties is overigens aan die diensten zelf, wat betreft ontwikkeling, beheer en uiteindelijk de aansprakelijkheid. De belastingdienst Den Haag wil namelijk niet dienen als automatiseerder voor de overige gemeente-onderdelen.
"Van Boxtel wil dat in 2002 25 procent van de overheidsdiensten is ‘gedigitaliseerd’. Ik denk niet dat dat haalbaar is, ook niet voor Den Haag. Hij heeft wel gelijk dat het moet gebeuren, maar het is moeilijk", aldus De Beer.