Application service providers moeten zich vooral richten op toepassingen voor specifieke sectoren. Met zo’n verticale marktbenadering zijn er kansen te over voor deze vorm van dienstverlening.
Dit zei Wim Beltman, directeur van Sun, bij de opening van het nieuwe kantoor van internetbedrijf Webflex, dat onder andere software aanbiedt volgens het asp-model. Beltman weerlegt hiermee de kritiek die diverse onderzoekers sinds begin dit jaar op het asp-model hebben. Vorig jaar waren de verwachtingen voor dit model, waarbij software te huur is via internet, nog erg optimistisch. Vooral het voordeel dat een gebruiker alleen betaalt voor werkelijk gebruik leidde tot dit enthousiasme. Begin dit jaar was er een opvallende ommezwaai in het denken over dit model.
Onderzoeksbureau IDC voorspelde in januari dat de asp-markt in 2004 zal uitkomen op ongeveer driehonderd miljoen gulden, terwijl vorig jaar nog werd uitgegaan van een snelle marktgroei naar negenhonderd miljoen gulden. Begin deze maand publiceerden onderzoekers van de Erasmus Universiteit en CMG een internationale enquête waaruit bleek dat asp’s zware tijden tegemoet gaan. Belangrijkste verklaring voor de sombere prognose is dat hun aanbod niet is afgestemd op de wensen van potentiële gebruikers.
Beltman bevestigt dat veel asp’s de fout maken dat ze onvoldoende letten op de samenstelling van hun klantenkring. "Zo zijn veel asp-bedrijven in de problemen geraakt doordat ze alleen dotcommers als klanten hadden. Toen deze vorig jaar in de problemen kwamen en de een na de ander failliet gingen, konden ze hun rekeningen niet meer betalen."
De Sun-manager beaamt dat het moeilijk is om als internetbedrijf goed in te spelen op veranderingen in de markt. "Je moet per dag bekijken of je nog goed bezig bent. Belangrijk is in ieder geval dat je niet van één activiteit afhankelijk bent, zoals het bouwen van websites."
Stagiair
Het bouwen van websites is wel de oorsprong van internetbedrijf Webflex. Ongeveer 3,5 jaar geleden bouwde Edwin Groeneschey als stagiair bij Sun een website voor een grote bank. Toen dat een succes was besloot hij voor zichzelf te beginnen, samen met een studiegenoot. Na anderhalf jaar bleek er behoefte aan ervaren management, waarop Fred Hendriks (voormalig Sun) als directeur werd binnengehaald. Onder zijn leiding breidde Webflex de activiteiten uit van het ontwerpen van websites naar het bouwen van internetapplicaties op beveiligde platforms. Ook ging het bedrijf een nauwe samenwerking aan met Sun. De lijst met klanten als Asml, Remu, Versatel geeft als gebruikte technologieën Suns hardware en Sun’s Solaris besturingssysteem.
Veiligheid
Onder leiding van Hendriks groeide Webflex in twee jaar uit tot een internetbedrijf met ruim dertig werknemers dat (een beetje) winstgevend is. Hendriks legt er de nadruk op dat bij het bouwen van een applicatie voor internet rekening moet worden gehouden met de soort toepassing. "Sommige applicaties moeten zwaar worden beveiligd, als het bijvoorbeeld om het afhandelen van financiële transacties gaat. Dit heeft ook gevolgen voor de eisen gesteld aan de betrouwbaarheid van de infrastructuur."
Om die grote verschillen in beveiliging te kunnen verwezenlijken werken de ontwikkelaars van Webflex met het Java 2 Enterprise Edition platform, dat is ontwikkeld om betrouwbare en schaalbare systemen te bouwen."
Webflex heeft ook fors geïnvesteerd in hosting, omdat veel internetapplicaties veilig moeten worden gehost. Hendriks: "Dankzij die investering hebben we nu veel kennis op dit gebied. Samen met partner Skybernet bouwen we een hosting-oplossing voor een ingewikkelde e-handelsomgeving. Deze configuratie gaat volledig dubbel uitgevoerd opereren vanuit het cybercenter van Level3 in Amsterdam Zuidoost."
Voor het overbruggen van de first mile van kantoor naar de internet-backbone werkt Webflex samen met Skybernet. Veel kleine bedrijven tobben met die eerste kilometer, want een huurlijn voor dit stuk is erg duur en bovendien lang niet altijd op korte termijn beschikbaar. Skybernet levert voor de eerste mijl sinds begin van dit jaar een oplossing in de vorm van een draadloze verbinding. De bandbreedte hiervoor bedraagt nu 3 megabit per seconde.