Amerikaanse ict-bedrijven investeren in Azië om de stagnerende verkoop in Noord-Amerika te compenseren. Terwijl in de VS ontslagen vallen, worden in Azië nieuwe banen gecreëerd.
De Amerikaanse economie is aan het afkoelen. De spectaculaire groeicijfers van de afgelopen jaren zijn duidelijk verleden tijd. De twaalf landen van de euro-zone steken daar met een economische groei van 3,2 procent in 2000 gunstig bij af. Ook in Azië – met uitzondering van Japan – is nog steeds sprake van een economische opleving. Geen wonder dus dat Amerikaanse bedrijven hun aandacht en investeringen verleggen van Noord-Amerika naar Europa en, vooral, Azië.
Volgens voorspellingen van onderzoeksbureau IDC zullen de Amerikaanse ict-investeringen in 2001 nog steeds groeien, maar minder snel dan voorheen. Men verwacht nu in 2001 een toename van ongeveer 7 procent. De tragere groei van de investeringen wordt vooral veroorzaakt door de dalende pc-verkoop en minder uitgaven aan telecommunicatie. De totale investeringen in hardware en software zullen in 2001 in Europa groeien met 11 procent tot een totaal van 320 miljard dollar. In Azië wordt een groei verwacht van 10 procent tot 190 miljard dollar.
Geen malaise meer
Azië lijkt de economische malaise van 1998 definitief achter zich te hebben gelaten. Dit blijkt onder andere uit een spectaculaire groei van de verkoop van pc’s. In het laatste kwartaal van 2000 werden 40 procent meer pc’s verkocht dan in het laatste kwartaal van 1999. Computermaker Dell probeert de dalende verkoopcijfers in de VS te compenseren met betere cijfers in Azië. Terwijl bij Dell in Texas 1700 banen verdwijnen (zie pagina 7) zullen in Azië juist nieuwe werknemers nodig zijn voor een nieuwe fabriek die in maart in Maleisië wordt geopend. De productiecapaciteit van Dell in Azië verdubbelt met deze fabriek.
Nortel, de grootste leverancier van glasvezel-telecommunicatie-apparatuur ter wereld, kondigde vorige week aan dat bij het bedrijf tienduizend banen zullen verdwijnen wegens de teleurstellende resultaten in Noord-Amerika. Volgens ceo John Roth zal de economische stagnatie in de VS harder aankomen dan aanvankelijk werd verwacht. Het goede nieuws komt ook voor Nortel uit Azië. In een week tijd sleepte het Canadese bedrijf voor ongeveer 260 miljoen dollar aan nieuw contracten binnen op de Chinese markt, waaronder de aanleg van een 15.000 kilometer groot 10 Gigabit glasvezelnetwerk voor China Telecom, de grootste telco van het land. De vooruitzichten voor telecommunicatie in China lijken goed. Wereldwijd werden in 2000 zeventig miljoen nieuwe (vaste) telefoonaansluitingen aangelegd. De helft van die nieuwe aansluitingen bevindt zich in China.
Ook Microsoft verwacht een groeiend deel van zijn inkomsten uit Azië te zullen halen. Volgens Michael Rawdings, president voor Azië, is dit werelddeel nog steeds bezig met een inhaalmanoeuvre op het terrein van bedrijfsefficiëntie en productiviteit. De Aziatische markt is nu goed voor ongeveer 20 procent van de totale omzet van Microsoft. De inkomsten uit serversoftware van het bedrijf zijn in één jaar in Azië met 40 procent gestegen. In de VS is die groei niet meer dan 20 procent. De Chinese markt is voor Microsoft nog steeds een probleem vanwege de welig tierende softwarepiraterij. Het illegaal kopiëren van software remt ook de ontwikkeling van de softwaresector in China.
A
Ook Cisco – dat in de VS kampt met een teruglopende verkoop en zich ophopende voorraden – roert zich in Azië. Tijdens een bezoek aan die regio kondigde topman John Chambers vorige maand aan dat zijn bedrijf 150 miljoen dollar extra gaat investeren in nieuwe onderzoeks- en ontwikkelprojecten in India. Cisco steekt ook één miljard dollar in een investeringsfonds voor Aziatische starters op het gebied van draadloze netwerken en glasvezeltechnologie. Dit fonds wordt beheerd door het Japanse Softbank.
IBM stak in december 2000 in Shanghai de eerste spade in de grond voor een nieuwe chipfabriek. Ook kondigde Big Blue investeringen aan van tweehonderd miljoen dollar in (Linux) onderzoeks- en ontwikkelcentra in Japan, China, India, Zuid-Korea en Taiwan. Terwijl Lucent Technologies in de VS mensen aan de dijk zet, huurt het bedrijf in China nieuw personeel in voor klantenservice en onderzoek en ontwikkeling.
De stagnatie van de Amerikaanse economie is zowel goed als slecht voor de Aziatische producenten van hardware. Ze hebben last van de dalende verkoop in de VS. Daar staat tegenover dat Amerikaanse bedrijven geneigd zijn nog meer productie uit te besteden aan Azië om de kosten verder te drukken. De meest optimistische analisten rekenen erop dat de Amerikaanse economie tegen eind dit jaar betere resultaten zal laten zien. Bij de presentatie van Cisco’s cijfers over het laatste kwartaal van 2000 ging het bedrijf ervan uit dat de verkoop na de zomer van 2001 weer zal opleven. Wanneer de stagnatie doorzet zal dit echter zeker een negatief effect hebben op de Aziatische en Europese economie.