De Europese Unie moet niet vertrouwen op informatici van buiten de EU om het enorme tekort aan IT’ers op te vullen.
Op de korte termijn verlicht het de problemen wel enigszins, maar op de langer termijn ontkomt de EU er niet aan om het probleem in eigen huis op te lossen.
Dat heeft Euro-commissaris voor werkgelegenheid Anna Diamantopoulou gisteren gezegd op een conferentie over banen en werving in Europa. Volgens ramingen loopt het tekort aan IT’ers in de EU over twee jaar op tot 1,7 miljoen mensen. Dergelijke tekorten kun je niet bestrijden door immigratie, aldus Diamantopoulou, maar daarvoor moet je zoeken in je eigen beroepsbevolking. Zij verwees naar een rapport waaruit blijkt dat slechts 22 procent van de Europese beroepsbevolking enige computertraining heeft gevolgd, terwijl bijna de helft wel dagelijks met een computer moet werken. "Een gemiste kans", aldus Diamantopoulou.
De Eurocommissaris gaf wel toe dat het nog jaren zal duren voordat Europa kans zal zien om in eigen huis voldoende IT’ers op te leiden. Tot die tijd biedt immigratie wel enig soelaas, gaf ze toe. Maar wil Europa niet achterop raken zal er hard aan moeten worden getrokken om ook zelf zoveel mogelijk mensen op te leiden. De manier waarop Duitsland het aanpakt verdient wellicht navolging, zei zij. In Duitsland mogen bedrijven alleen high-tech deskundigen uit het buitenland halen als zij aantonen ook over opleidingsfaciliteiten te beschikken.
In Duitsland heeft de discussie over het aantrekken van IT’ers van buiten de EU lang geduurd. Het gaat hier immers om goedbetaalde banen waarvan de meeste Duitsers vonden dat die voor Duitsers gereserveerd zouden moeten worden en dat bedrijven niet al te gemakkelijk mensen van buiten moeten kunnen aantrekken zodat ze geen geld in opleidingen hoeven te stoppen.