Ondanks de populariteit van het ‘open source’-besturingssysteem Linux in de IT-industrie lijden sommige leveranciers onder het slechte beursklimaat. De Duitse leverancier Suse snijdt in zijn Amerikaanse personeelsbestand, distributeur Turbolinux ontslaat personeel én schrikt terug voor zijn geplande beursgang, terwijl het softwareproducent Corel nog niet is gelukt zijn Linux-activiteiten af te stoten.
Corel liet zich eind 1999 in met Linux, maar heeft geen groot succes geboekt. President Derek Burney had het geplande afstoten van zijn Linux-activiteiten vorige week rond willen hebben. De topman zegt nu dat het nog een maand kan duren voordat de overeenkomst geheel is uitgewerkt. Hij ontkent geruchten dat de overname in gevaar zou zijn.
De softwareleverancier wil zijn Linux-divisie overdoen aan risico-investeerder Linux Global Partners. Die investeerder uit New York heeft reeds belangen in diverse kleinere Linux-bedrijven. Hieronder bevinden zich Ximian (voorheen Helix Code), ontwikkelaar van applicaties voor Linux-interface Gnome, en Codeweavers, verantwoordelijk voor Windows-compatibiliteitssoftware Wine.
Het achterliggende idee is het verenigen van applicaties en hulpmiddelen voor de Unix-variant met als bindmiddel Corels uitvoering van de Debian-distributie. Hierbij zou Corel een belang van 20 procent in die combinatie verkrijgen naast een bedrag van 5 miljoen dollar.
"Ik denk dat Linux-distributies in het algemeen voor niemand winstgevend zijn. Mensen willen wel betalen voor een complete oplossing met één ondersteuningspunt, niet voor verschillende IT-componenten van meerdere bedrijven", meent Burney. Hij zegt dat Corel zijn distributie zag als vehikel om de eigen applicaties te verkopen.
Beursangst
Ondertussen voeren distributeur Turbolinux en dienstverlener Linuxcare ontslagen door, reeds voordat de overname door het eerstgenoemde bedrijf rond is. Die koop is nu in de afrondende fase belandt. Naar verluidt ontslaat Turbolinux eenderde van zijn honderdtwintig werknemers, terwijl Linuxcare 10 procent van zijn personeel de deur wijst.
Verder twijfelt Turbolinux over zijn geplande beursgang. Het bedrijf beseft dat het beursklimaat voor Linux-ondernemingen nogal bekoeld is. De officiële reden voor het overwogen uitstel van de beursgang is de bedrijfswijziging door de Linuxcare-koop. Die overname is gedaan om geen eigen dienstverleningstak uit de grond te hoeven stampen.
Vice-president marketing bij Turbolinux Jerry Greenberg, afkomstig van Fujitsu-dochter Hal Computer Systems, zegt namelijk de mainframemarkt in het vizier te hebben, waar diensten cruciaal zijn. De Turbolinux-distributie draait reeds op de S/390-mainframes van IBM, net zoals de Linux-uitvoering van concurrent Suse. Greenberg ziet op dat gebied de komende zes maanden nog geen concurrentie van Red Hat en meent dat Suse beperkt is tot Europa.
Ontslagen
Vorige week kwam naar buiten dat die Duitse Linux-distributeur het grootste deel van zijn Amerikaanse personeel ontslaat. Het gaat volgens Suse zelf om hoogstens vijfendertig van de bijna zestig mensen. Onder de ontslagen bevindt zich de ontwikkelaarsgroep voor hoge beschikbaarheid. Suse concentreert dit ontwikkelwerk in thuisbasis Duitsland. Wereldwijd heeft het bedrijf vijfhonderd medewerkers.
President Volker Wiegand zegt dat twaalf tot vijftien werknemers voortaan het Amerikaanse kantoor in Oakland bemannen. De topman benadrukt dat dit geen invloed heeft op de kwaliteit van de ondersteuning van klanten in de Verenigde Staten.
"We zijn nog steeds volledig toegewijd aan de Amerikaanse markt en onze klanten aldaar. Door onze aanwezigheid in de VS te stroomlijnen en functies zoals technische ondersteuning in Europa te integreren, kunnen we effectiever zijn." Wiegand verwijst naar het recent geopende Europese call-centrum met honderd werknemers.
Dienstverlening
Terwijl de Duitse firma in zijn Amerikaanse tak snijdt, heeft het ook een wereldwijde dienstenovereenkomst gesloten met IBM. De Global Services-divisie van de computerreus kondigde vorige week op de Linuxworld-beurs in New York al aan 300 miljoen dollar te investeren in dienstverlening voor het ‘open source’ besturingssysteem.
Suse laat zich er op voorstaan dat zijn Linux-distributie beschikbaar is voor alle hardwareplatformen van IBM: Intel-computers, diens bedrijfseigen AS/400-machines, RS/6000 Unix-servers en S/390-mainframes. Analisten interpreteren de ontslagen en de IBM-overeenkomst als teken dat de computerreus oprukt in de Linux-wereld ten koste van de kleinere spelers.
Suse-president Wiegand spreekt dit tegen: "Er is geen sprake van teleurstelling. IBM omarmt Linux op een manier die gunstig is voor zijn Linux-klanten en voor ons." Hij bevestigt wel dat de overeenkomst met IBM’s Global Services zorgde voor overlap met de eigen dienstverleningstak, die deels in de VS zit.
Zoek bedrijfsmodel
Wiegand ontkent echter dat er sprake is van een Linux-dip. "De huidige situatie groeit niet zo snel als veel mensen hadden verwachten. Dat houdt echter geen doemscenario in. De voornaamste taak is nu bedrijfsmodellen voor Linux te vinden die klanten tevredenheid en bedrijven winstgevendheid bieden."
Een ander slachtoffer van de bekoeling is de Franse Linux-leverancier Mandrakesoft. Het bedrijf bezweert de eigen distributie niet te schrappen, maar verwacht er geen geld meer aan te verdienen. Mandrakesoft liet vorige week weten voortaan ‘open source’-methodologie toe te passen op de onderwijswereld. Hiervoor heeft de Linux-leverancier het Californische Coursemetric overgenomen, een website voor het inhoudelijk vergelijken van universiteiten. Daarnaast gaat het bedrijf Linux-cursussen geven.
Applicatieontwikkeling
Hulpmiddelenleverancier Borland (voorheen Inprise, voorheen Borland) heeft software uitgebracht voor het ontwikkelen van Linux-applicaties. Dit rad-hulpmiddel (rapid application development), Kylix geheten, moet platformonafhankelijke applicatieontwikkeling mogelijk maken met een nieuwe versie van programmeertaal Delphi die later dit jaar uitkomt. Gebruikers kunnen dan Linux- en Windows-applicaties maken op basis van dezelfde broncode, aldus Borland. Het bedrijf meent dat Kylix het Linux-platform toegankelijk maakt voor applicatieontwikkelaars die bekend zijn met Delphi, C++ en andere programmeertalen. Daarnaast kunnen Windows-programma’s die in Delphi zijn geschreven relatief makkelijk omgezet worden voor Linux, aldus de leverancier. Borland zou begin vorig jaar overgaan in Corel om tezamen een machtsfactor op het gebied van Linux te vormen, maar die plannen vielen in april in duigen.
SGI lokt tweede Red Hat-topman
Computerproducent SGI heeft vorige week Paul McNamara, vice-president producten en platformen bij Red Hat, aangetrokken als vice-president voor zijn ‘open source’-strategie. In juli vorig jaar wist SGI al financieel directeur Harold Covert los te weken van Linux-distributeur Red Hat. De nu eveneens overgestapte McNamara was sinds mei 1998 in dienst bij de Linux-leverancier. Voordat hij zeggenschap kreeg over Red Hats producten en platformen was hij vice-president bedrijfsontwikkeling. In die hoedanigheid zou hij veel invloed hebben gehad op de relaties met IT-leveranciers Compaq, IBM, Intel, Oracle en Sap. McNamara rapporteert voortaan aan Kenneth Coleman, vice-president verkoop, dienstverlening en marketing bij SGI.