Bull nam eigenlijk al een paar jaar geleden afscheid van zijn chipkaartactiviteiten. De verkoop aan Schlumberger is daarom een logische stap. Dat zegt Philippe Bourel, oud-medewerker van Bull CP/8 en directeur van encryptie- en beveiligingssoftwarebedrijf Cryptogram.
Bourel werkte in Frankrijk binnen de smartcard-divisie CP/8 van Bull nauw samen met Pierre Lamagnere. Ze werkten aan de ontwikkeling en verkoop van beveiligingsoplossingen, zoals een smartcard access control, waarbij een smartcard nodig is om toegang te krijgen tot een computer. Beide heren richtten in 1998 Cryptogram op, een softwarebedrijf dat zich toelegt op databeveiligingsoplossingen, zoals bestandsencryptie, login-beveiliging en het op afstand beheren van smartcards en USB-keys.
Cryptogram verkoopt zijn software via systeemintegrators en wederverkopers. In Nederland is KSC Software & Services uit Zoetermeer vertegenwoordiger. Het bedrijf maakt deel uit van de Franse Prologue Software Group. "Het verschil met Bull CP/8 is dat Cryptogram standaardproducten aanbiedt die ook bedoeld zijn voor kleine organisaties. Bij Bull werkten we aan grote projecten voor grote klanten", zegt Bourel. De reden van zijn vertrek en dat van Lamagnere bij de automatiseerder was tweeledig. "We wilden graag een eigen bedrijf beginnen. Daarbij speelde mee dat Bull zijn smartcard-activiteiten niet meer als strategisch zag. Het wilde er niet meer in investeren." Een eerste teken hiervoor was de verkoop van de betaal- en smartcardterminals aan Ingenico in 1999 en de bankautomaten aan Diebold begin vorig jaar. Dat alles nu wordt verkocht, verbaast Bourel niets. "Hoewel CP/8 al vier jaar lang winstgevend was, bewoog het zich in de marge. Smartcards zijn toch meer een industrie- dan een IT-probleem, ook al zit er een processor in. Alleen Siemens weet een complete ICT-oplossing inclusief smartcards aan te bieden."
Aftroeven
Opvallend is dat het Amerikaanse Schlumberger met de aankoop van CP/8 kandidaten als Motorola en Dai Nippon Printing, een groot Japans printbedrijf voor de banksector, wist af te troeven. Beide bedrijven zijn aandeelhouder van Bull. Bourel meent dat Schlumberger bereid was veel te betalen (350 miljoen euro) en dat beide bedrijven elkaar goed aanvullen. "De smartcard-divisie van Schlumberger is ongeveer even groot als die van Bull. Alleen staat er een veel grotere en financieel sterke organisatie achter. Ze hebben echter weinig kennis van de IT-markt en het bijbehorende wederverkoper- en distributienetwerk. De overname van CP/8 vult deze lacune aan."
De acquisitie biedt meer perspectieven. Zo krijgt Schlumberger een sterke positie op de telecom-markt en de bankwereld. Bull CP/8 is namelijk gespecialiseerd in gsm-systemen (sim’s) en elektronische portemonnees, zoals de Chipknip. Grote markten als de Verenigde Staten en het Verre Oosten lonken. Schlumberger wordt door de inlijving van CP/8 na het Franse GemPlus de grootste leverancier van smartcard-oplossingen in de wereld. Het heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in smartcards, bijvoorbeeld voor parkeerautomaat-betalingen. Al blijft dit een kleine activiteit in vergelijking met Schlumbergers technologische activiteiten voor de olie-industrie.