De Nederlandse internetproviders hebben een brandbrief gestuurd aan staatsecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat.
Aanleiding is de verplichting het voor 15 april mogelijk te maken dat justitie of de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) het elektronische berichtenverkeer kan onderscheppen. Volgens de NLIP (Vereniging van Nederlandse Internet Providers) komen veel providers in de problemen: het lukt ze niet de daarvoor benodigde apparaten op tijd te installeren. De apparaten kosten bovendien een miljoen gulden per stuk. En grote providers hebben wel vier tot zes machines nodig.
Volgens Hans Leemans, directeur van de NLIP, ligt het probleem vooral bij de leveranciers. "Die hebben te weinig specificaties, of de specificaties die ze hebben, zijn te onduidelijk om de machines snel te kunnen ontwikkelen. En daar kunnen wij ze niet bij helpen. Onze technische specificaties kunnen we ze zo vertellen, maar de overheid stelt ook eisen aan de apparatuur. Die apparaten moeten bovendien nog getest worden en dan ben je zo zes tot acht maanden verder." Leemans vreest dat de invoeringsdatum niet nogmaals verschoven wordt. "Ambtenaren zouden dat nog wel willen, maar de politieke druk is te groot."
Gert Post, directeur van Zon, met bijna een miljoen abonnees een van de grootste internetproviders in Nederland, maakt zich nog weinig zorgen. "Van Verkeer en Waterstaat heb ik officieel nog niets gehoord en ik houd me er ook niet zo mee bezig. Het zal wel weer een storm in een glas water zijn. Ik zal onze technici eens vragen hoe het ermee staat. Die brief is natuurlijk wel mede namens Zon verstuurd, want we zijn tenslotte lid van de NLIP. Overigens, als het onverhoopt snel geregeld moet worden, dan doen we dat natuurlijk."
De kans dat het snel geregeld moet worden, is groot, ook na de brandbrief van de branchevereniging. Voorlichter Wim van der Wegen van Verkeer en Waterstaat: "Kijk, die regeling komt niet uit de lucht vallen. De telecomwet dateert al van 1998. Er is al veel overleg over geweest. En ik weet niet of het ministerie elke provider persoonlijk gaat aanschrijven. Iedereen kan van dergelijke wetswijzigingen kennis nemen in de Staatcourant."
Van der Wegen acht de kans op hernieuwd uitstel niet groot. "De installatie van de machines is een half jaar geleden al uitgesteld, omdat de bedrijven problemen hadden om op tijd klaar te zijn. We zijn de branche toen tegemoet gekomen met uitstel tot 15 april. Ik ga er vooralsnog vanuit dat die datum niet nog eens verschoven wordt. Voor telecombedrijven als KPN geldt de verplichting ook en die hebben er ook aan moeten voldoen." Het ministerie is wel bereid tot overleg over mogelijke problemen. Van der Wegen: "Wij zullen ons inzetten om de invoering zo soepel mogelijk te laten verlopen."