HAARLEM – De servermarkt groeit dit jaar zo’n 7,2 procent, dat voorspelt onderzoeksbureau IDC. Over de periode tot 2005 is de gemiddelde groei 9,3 procent per jaar.
Zoals te lezen is in het jongste nummer van CRN (nr.2) is de verkoop van PC-servers in het vierde kwartaal gedaald met 9,3 procent tegenover 1999. In principe een positief punt als het bekeken wordt over het jaargemiddelde, hierin was een daling te zien van 10,7 procent over heel 2000. IDC heeft de verwachting dat de zakelijke markt weer aan zal trekken. De grootste bedrijven beginnen weer met het opstarten van projecten, zo concluderen zij op basis van informatie verkregen bij verschillende vendors. Deze stelling wordt ook onderbouwd door hun onderzoek naar de West-Europese servermarkt.
Daarin komen zij met een tweetal aspecten die de servermarkt de afgelopen twee jaar behoorlijk hebben verstoord. Naast de Y2K problemen is ook de snelle opkomst van internet een verstorende factor geweest.
In de vooruitblik tot het jaar 2005 waarschuwt IDC voor twee belangrijke gevaren, maar komt tegelijkertijd met gerichte focuspunten voor de markt.
Het eerste gevaar schuilt in de verminderde Europese focus van fabrikanten die zich teveel richten op de Amerikaanse markt. Fabrikanten zouden Amerika niet te allen tijden als voorbeeld moeten nemen, temeer omdat de Amerikaanse markt de afgelopen jaren voorop heeft gelopen in de servermarkt. Juist doordat Europa in dit opzicht minder snel gegroeid is, is de Europese focus een juiste stap.
Het tweede gevaar is te vinden in de verminderde PC-penetratie ten opzichte van Amerika, met name de internetpenetratie kan nog behoorlijk verhoogd worden. Met name op het gebied van effectief omgaan en gebruik maken van de juiste technologieën kan Europa nog groeien. Deze punten laten volgens het onderzoeksbureau zien dat er daadwerkelijk nog voldoende ruimte binnen Europa is om de servermarkt uit te breiden. IDC meldt daarbij dat er dan nog niet eens gekeken is naar nieuwe technologieën die om meer computercapaciteit vragen.
Grote enterprise-speler Compaq heeft ook aangegeven minder terugval te verwachten in Europese projecten. Van de omzet van vorig jaar is ongeveer de helft toe te bedelen aan de verkoop van enterprise-producten. "Wij voorzien een terugval in de eerste helft van het jaar, maar zien dat de Europese projecten weer toenemen. Bij traditionele klanten zien wij een groeiende uitbreiding van hun webactiviteiten. Wij gaan de focus dit jaar leggen op het aanbieden van geïntegreerde oplossingen door samen te werken met verschillende partners in het veld", aldus Ronald Knoop, director enterpise business group & marketing bij Compaq Nederland. Verder voorziet Compaq dat de volgende aspecten dit jaar een flinke groei mee zullen maken. Microsoft’s Windows 2000 adoptie gaat een vlucht nemen dit jaar. Mobiel internettoegang gaat een grote rol spelen, maar ook zullen steeds meer bedrijven kiezen voor verschillende opslagvoorzieningen. Meer mensen kiezen ervoor om thuis te werken en ook thuis een kleinschalig netwerk aan te leggen. Verder zullen er meerdere global accounts met uitbestedingsplannen op de markt komen. "Al met al voorzien wij voldoende groeimogelijkheden voor dit jaar", aldus Knoop.
Als hoogtepunten uit het rapport van IDC kunnen de volgende zaken genoemd worden. De verhoogde vraag naar rack-systemen zet dit jaar voort. Mede door de ruimtebesparende voordelen en de lagere administratie kosten ziet IDC hierin een groei. Fabrikanten moeten wel blijven werken aan het versimpelen van de management tools voor deze systemen en de verbeteringen van de power management.
Ook de Unix-servers hebben een grote groei doorgemaakt in het afgelopen jaar onder andere door de komst van de middenklasse instap Unix-servers. Voor dit jaar voorziet IDC de groei van Unix-servers minder snel gaan vanwege stabilisering op de markt, maar het blijft een interessant speelveld.
Verder zet Linux de gigantische groei voort dit jaar waarbij de vraag naar vertrouwde en kosten-effectieve platformen voor internet en andere basis-werkvelden een grote rol speelt.
Tania Veldkamp