Siemens gaat de strijd aan met Alcatel en wil nummer 1 worden op het gebied van DSL. De Duitsers stoppen meer dan 100 miljoen mark in de uitbreiding van de productiecapaciteit voor DSL-apparatuur in een nieuw centrum in Bruchal (Duitsland).
Voor dit jaar verwachten zij een stijging van de productie van DSL-aansluitingen tot 2,5 miljoen stuks. In Bruchal werken nu 2000 mensen, dat moeten er 2500 worden.
Siemens is agressief bezig met de mobiele markt. Het bedrijf is al marktleider als het om draadloze telefoons gaat. DSL (Digital Subscriber Line), waarbij de consument hoge, gegarandeerde snelheden krijgt via de gewone telefoonlijn, is een techniek voor het vaste net die tot 9 Mbit/s kan bieden. Het lijkt niets van doen te hebben met mobiele telefonie, maar mobiele telefonie is ook een zogenaamde toegangstechniek tot het vaste net. Na de dichtstbijzijnde mobiele zendmast gaat het gesprek meestal zo snel mogelijk het vaste net op.
DSL is een andere toegangstechniek, die straks met Bluetooth ook op een draadloos afstandje aangesproken kan worden.
Siemens is sterk waar het om vaste netten gaat. Die netten moeten steeds meer mobiel verkeer opvangen (Gprs,Edge en Umts) voor een toelevering van steeds meer dataverkeer gaan zorgen. Wat toegangstechniek betreft, kan DSL de beperkingen en de kosten van mobiel breedband voorkomen via een goedkope DSL-aansluiting. In een aantal gevallen is DSL dus een goedkoop maar betrouwbaar alternatief voor mobiel breedband.
Siemens haalt op het ogenblik 70 procent van zijn omzet in Europa. Dat wil zeggen, 30 procent in Duitsland en 40 procent in de rest van Europa. Maar er komt al 25 procent uit Azië, volgens het bedrijf. Vooral via China wil Siemens zijn Aziatisch marktaandeel vergroten.
Wat de mobieltjes betreft heeft Siemens nog een nieuwtje. Een toestel dat uiterlijk identiek is aan de S35, maar dat via de dataverbinding voor een volledig beveiligde spraakverbinding zorgt. De spraak wordt ‘versleuteld’ met een 128 bit-code. GSM is op zich al versleuteld. Naar nu blijkt dat die versleuteling maar werkt tot de basiszender, waarna het gesprek onbeveiligd verder gaat naar de basiszender voor de andere gesprekspartner.