De Storage Networking Industry Association en de Fibre Channel Industry Association gaan nauw samenwerken. De twee brancheverenigingen die het vaak grondig oneens waren, hebben nu besloten samen een standaardmodel voor netwerken te formuleren. Ook is er een technisch centrum ingericht waar koppelingen tussen verschillende soorten netwerken te testen zijn.
Bij de opening van dit centrum in Colorado gaf de Fcia een demonstratie van het koppelen van netwerken met schakelaars van verschillende leveranciers. Deze schakelaars van fabrikanten als Gadzoox, Qlogic, McData en Vixel waren voorzien van Sanmark, een keurmerk van de Fcia op onderdelen voor het bouwen van een san. De demonstratie was gebaseerd op de FC-SW2 standaard die binnenkort van kracht wordt.
De Snia stelt dat het model voor een standaard opslagsysteem nu nog een raamwerk is dat alleen een globale beschrijving omvat. "Het is geen specificatie, een architectuur, een product, of een aanbeveling," aldus een woordvoerder.
Het model moet ervoor zorgen dat er standaarden komen voor het beschrijven van opslagsystemen. Daardoor moet het makkelijker worden systemen van opslagleveranciers met elkaar te vergelijken. Josh Krischer, directeur van de Duitse vestiging van de Gartner Groep, wees er vorig jaar op dat opslagsystemen moeilijk met elkaar te vergelijken zijn doordat leveranciers verschillende definities gebruiken. Veel grote bedrijven kiezen daarom voor de producten van EMC. Die zijn duurder dan die van de concurrentie, maar de kwaliteit staat buiten kijf. Als de belangrijkste leveranciers en grote gebruikers het model accepteren, wordt het vergelijken van producten van verschillende leveranciers makkelijker.
Marktleider EMC, dat in 1999 de Fiber Channel Industry Association oprichtte, is er regelmatig van beschuldigd dat het deze brancheverenging alleen maar heeft opgericht om zijn eigen systemen makkelijker te kunnen verkopen. Een woordvoerder van EMC stelt dat de activiteiten van Fcia en Snia niets met elkaar te maken hebben.
Samenwerkingen
Nu de markt van opslagsystemen minder snel groeit dan de afgelopen jaren, gaan diverse leveranciers hun krachten bundelen. Zo sloot Compaq en Fujitsu onlangs een samenwerkingsovereenkomst om opslagsystemen in Japan te gaan verkopen. Het Japanse Fujitsu heeft zijn plek in de opslagwereld als leverancier van tape- en optische geheugensystemen. De Storageworks-divisie van Compaq levert subsystemen en nas-opslagsystemen. Fujitsu heeft vooral klanten bij ‘plug compatible mainframes’ en systemen die werken met het besturingssysteem Solaris. Compaq is marktleider in NT-servers. De twee bedrijven stellen dat de samenwerking hen beter in staat stelt "een breder productenpakket aan te bieden voor bedrijven die een open san-omgeving willen bouwen." Om dezelfde reden sloot Compaq vorig jaar een overeenkomst met IBM, die gericht was op mainframeomgevingen.
Naast de ondersteuning bij de verkoop, volgt ook een technische integratie. Zo gaat Fujitsu deelnemen in het Versator-initiatief van Compaq voor virtualisatie. Compaq gaat onderzoeken hoe het zijn opslagproducten kan integreren met de Storplex-architectuur van Fujitsu.
In zijn pogingen succes te hebben in de opslagwereld kiest Sun voor het overnemen van bedrijven. Binnen twee maanden nam het twee bedrijven over die gespecialiseerd zijn in software voor opslagsystemen. Vorig jaar december kocht Sun voor 400 miljoen dollar Highground Systems, een ontwikkelaar van storage resource management software. Vorige week kwam Sun via een aandelenruil van 74 miljoen dollar in het bezit van het Amerikaanse Eagan, dat software heeft ontwikkeld voor een storage en archive manager file system.
Compaq vervijfvoudigt capaciteit san
Compaq heeft de capaciteit van zijn san’s met een factor vijf opgevoerd, tot 20 switches en 320 poorten. Hierdoor kunnen klanten een brug slaan tussen san-eilanden, zodat één enkel centraal beheerd netwerk ontstaat. Dit biedt flexibiliteit in ontwerp en zorgt voor een naadloze integratie binnen heterogene automatiseringsomgevingen.
De san-switches en -poorten van Compaq voor de diverse server- en opslagcombinaties bieden, afhankelijk van bedrijfsspecifieke eisen, de mogelijkheid om een capaciteit te bieden van 280 terabyte aan online, modulair uitbreidbare opslag.
Grote san’s waren voorheen opgebouwd uit geïsoleerde san-eilanden. Bedrijfsbrede san’s voegen deze eilanden samen en voorzien in een specifieke verbinding tussen de opslagelementen en servers, waardoor één enkele centraal beheerde en geïntegreerde infrastructuur ontstaat.
"Veel san-implementaties van het eerste uur werden gerealiseerd binnen streng gecontroleerde omgevingen met de hulp van de professionele serviceorganisatie van de leverancier," zegt John McArthur, vice president Storage Research van IDC. "De aankondiging van de ontwerpregels en grootschalige opslagnetwerken met san-topologieën laten zien dat ‘storage area networks’ volwassen worden."