Het ‘open source’-besturingssysteem geniet – ondanks doemvoorspellingen van tegenstanders als Windows-producent Microsoft – een brede belangstelling van de IT-industrie. Grote, traditionele leveranciers als IBM, Oracle en Intel onthulden op de Linuxworld-beurs vorige week in New York nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden rondom het ‘open source’ besturingssysteem.
Sam Palmisano, operationeel directeur van IBM en gedoodverfd opvolger van president Louis Gerstner, roemde in zijn toespraak op de beurs de schaalbaarheid van Linux. Hij haalde klanten aan als Weather.com, Shell Oil en het NCSA (National Center for Supercomputing Applications) aan de universiteit van Illinois. De topman benadrukte hiermee dat Unix-variant Linux niet alleen klaar is voor gebruik door bedrijven, maar ook al gebruikt wordt.
Volgens Palmisano heeft het ‘open source’ besturingssysteem een aandeel van 40 procent in de telecom- en internetmarkt. "Dat is een flink deel van een industrie met een waarde van één biljoen dollar. Al met al is Linux groot genoeg voor IBM om mee te spelen."
Meer geld
De computerreus kondigde aan middels zijn Global Services-divisie 300 miljoen dollar te investeren in Linux-dienstverlening, dit naast de vorig jaar aangekondigde algemene Linux-investering van één miljard dollar. "Wij hebben onze keuze gemaakt. We steken een aanzienlijk deel van IBM’s toekomst in Linux. Een miljard dollar besteden we echt niet zomaar. Lou Gerstner en ik schrijven zulke bedragen niet uit zonder flinke vergaderingen", aldus Palmisano.
Intel-topman William Swope was minder uitgelaten in zijn Linuxworld-toespraak. De vice-president van de Architecture Solutions-groep zegt dat Linux weliswaar oprukt in de bedrijfsmarkt, maar dat het nog wel enkele obstakels moet overwinnen. Enkele van die hindernissen zijn het verbeteren van het prestatieniveau voor relationele databanken, het verhogen van de beschikbaarheid en het uitbreiden van de multiprocessor-ondersteuning naar minstens zestien processors per server.
De chipfabrikant heeft dan ook middels het Open Source Development Laboratory (Osdl) – gesponsord door onder meer Intel, IBM en VA Linux – een ontwikkelingsprijs ingesteld. Deze Osdl Enterprise Achievement Award van 25.000 dollar wordt elke zes maanden uitgereikt aan veelbelovende ideeën of projecten.
Zware applicaties
Verder heeft databankleverancier Oracle PC-producent Dell aangetrokken als hardwarepartner voor het ontwikkelen van Oracle 9i voor Linux. De derde partner in dit project is Linux-leverancier Red Hat. Dell zet nu een centrum op in Round Rock (Texas) waar klanten applicaties voor de Oracle-databank op Linux kunnen uitwerken en testen.
Deze overeenkomst is een opsteker voor het ‘open source’-besturingssysteem in de servermarkt. Linux-bedrijven zijn namelijk naarstig op zoek naar nieuwe afzetmarkten voor hun Linux-distributies en producten. De malaise onder dotcom-ondernemingen treft namelijk ook Linux-bedrijven die veelal leveren aan dergelijke nieuwe firma’s.
"Linux en systemen op basis van industrie-standaarden worden steeds belangrijker in de bedrijfsmarkt", stelt Michael Rocha, vice-president platformtechnologieën bij Oracle. "Samen met Dell ontwikkelen wij afgestelde Linux-servers waarmee klanten bedrijfskritische Linux-applicaties kunnen inzetten."
Serverleverancier Hewlett-Packard volgt een zelfde koers, zij het wat gematigder. Het bedrijf vertaalt zijn Unix-beheersoftware Process Control Manager naar Linux. Op de Linuxworld-beurs is een vroege versie getoond. De software kent prioriteiten toe aan verschillende taken en programma’s op zware servers en moet in het derde kwartaal gereed zijn.
Daarnaast rust HP zijn nieuwe reeks taakspecifieke servers uit met Linux. Die machines, genaamd Netstructure, zijn in wezen slanke servers ontworpen door Intel. Die processorfabrikant onthulde vorig jaar al plannen om standaardservers te maken voor serverleveranciers.
Samba wint Torvalds-prijs
Het ontwikkelteam van Samba, software voor wederzijdse toegang tot de bestandssystemen van Linux en Windows, heeft de jaarlijkse IDG/Linus Torvalds Community Award gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 dollar. Samba-ontwikkelaar Andrew Tridgell, werkzaam bij dienstverlener Linuxcare in Australië, zegt dat de software – zoals veel ‘open source’-projecten – is ontstaan als ‘eigen knutselwerk’. Inmiddels vormt Samba een brug tussen Windows en Unix-variant Linux. Volgens Tridgell is Samba vaak de eerste ‘open source’-applicatie die bedrijven installeren. "Veel systeembeheerders hebben Samba naar binnen gesmokkeld in hun Windows NT-omgevingen." Het Samba-team heeft reeds steun gekregen van bedrijven als opslagsoftwareproducten Veritas en computerleverancier Hewlett-Packard. Analist Al Gillen van onderzoeksbureau IDC ziet zeker toekomst voor interoperabiliteitssoftware als Samba. "Linux zal niet de serverwereld overnemen, net zomin als Windows dat zal doen. De realiteit is dat je meerdere besturingssystemen hebt en houdt."