Na het debacle in Frankrijk zit nu ook Brussel met de handen in het haar over de geplande Umts-veiling. Gisteren maakten het Franse Suez Lyonnaise des Eaux en het Spaanse Telefonica bekend niet geïnteresseerd te zijn in Umts in België.
Ze hadden gezamenlijk een licentie willen kopen. Voor de vier beschikbare frequenties zijn nu mogelijk nog maar drie gegadigden over.
Mogelijk ziet ook het Franse Vivendi af van deelname aan de veiling. Vivendi heeft nooit openlijk belangstelling getoond, maar werd door analisten gezien als een waarschijnlijke kandidaat-bieder.
En dat terwijl Brussel niet eens zo vreselijk veel geld vraagt. Voor de vier Umts-frequenties had de Belgische overheid ongeveer een miljard gulden per stuk willen hebben. Maar nu er slechts drie kopers over zijn, lijkt het onwaarschijnlijk dat Brussel dat geld daadwerkelijk binnenhaalt.
Eén van de drie overblijvers is KPN Orange, de Belgische dochter van KPN Mobile, dat sinds gisteren volledig eigendom is van de Nederlandse marktleider in mobiele diensten. KPN heeft van meet af aan verklaard veel over te hebben voor een licentie in België, nadat het de aspiraties in andere landen als Frankrijk en Italië op een laag pitje had gezet. Dat er nu op zijn best vier bieders voor vier licenties over blijven – als Vivendi toch meedoet – komt KPN gezien de financiële problemen ongetwijfeld niet slecht uit.
Frankrijk heeft inmiddels laten weten twee van de vier licenties pas volgend jaar nog eens in de aanbieding te doen, omdat er geen liefhebbers voor bleken te zijn. Deze Umts-zendvergunningen zijn met elf miljard gulden per stuk overigens zowel absoluut als relatief gezien een stuk duurder dan de Belgische. In Frankrijk wonen maar bijna zes keer zoveel mensen als in België (bijna 60 miljoen tegen ruim tien miljoen) en bovendien zijn maar relatief weinig Fransen aangesloten op het internet.