Met welke veranderingen in de media, de journalistiek en de techniek moet de rijksoverheid in de toekomst rekening houden?
Dat is de kernvraag van het digitale debat over de informatie van de overheid aan de burgers dat vandaag van start gaat.
Daartoe heeft de regering een adviesorgaan opgericht, de Commissie Toekomst Overheidscommunicatie. Deze start een forumdiscussie met chat op internet op het adreshttp://www.toekomst-comm.nl.
Voorzitter van de commissie is de Groningse burgemeester Jacques Wallage. De commissie moet het kabinet een advies geven over de aanpak van overheidscommunicatie in de komende jaren.
Het debat is gericht op journalisten, beleidsmakers, bestuurders en voorlichters, maar staat tevens open voor overige geïnteresseerden. De voorzitter en leden van de commissie zullen zich actief mengen in het debat. Onder de negentien leden van de commissie zijn twee internet-kenners, Rick Rensen van HMG Online en Marleen Stikker van internetadviesbureau de Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media. Onder de leden bevinden zich onder meer directeur Amandus Lundqvist van IBM Nederland, hoofdredacteur Johan Olde Kalter van de Telegraaf en onderdirecteur Leo Smits van Getronics.
In een tussenrapport van de kenners van de journalistiek in de commissie staat dat de overheid rekening moet houden met opdringerigere media als gevolg van meer internet-nieuws, dat sneller verwerkt wordt dan ander nieuws. De eisen aan journalisten nemen volgens dat rapport ook toe. Er komen ook meer kleinschalige (internet-)media. De kranten blijven bestaan, maar vooral als uitleggers van het nieuws, minder als snelle brengers. Op internet worden media steeds meer een mengsel van kranten en omroepen.
Het digitale debat duurt tot eind maart.