Spiegeltjes kleiner dan een vierkante millimeter, die licht 3D kunnen schakelen, moeten verstoppingen in telefoonverkeer oplossen.
In september 1993 sprak George Gilder:"Bandwidth is going to be virtually free." Gilder is senior fellow aan het Discovery Institute en leidt daar het project ‘de toekomst van telecommunicatie’. In 1989 schreef hij het standaardwerkMicrocosm over dit onderwerp. Gilder heeft als adviseur gediend bij diverse Amerikaanse presidenten.
Zijn woorden over bandbreedte galmen nog na in het kantoor van Calient in San Jose. In de gangen is nog te zien dat hier niet zo lang geleden hier een divisie van Xerox was gevestigd.
"Zonder een manier om een kosteneffectieve, nieuwe breedband-infrastructuur te bouwen, loopt onze informatie-economie kreunend vast; net zoals tijdens de oliecrisis in de late jaren 70. Bandbreedte is het smeermiddel van de kennismaatschappij." Zo luidt de stellige overtuiging van Calient. Deze start-up (bijna 2 jaar oud) heeft hard gewerkt aan een lichtgolf-schakelaar(photonic switch) die het toenemende verkeer in de kern van lange-afstands telefoonnetwerken makkelijk slikt. Dat komt doordat de Diamondwave, zoals de kast heet, alleen maar met licht (en de daarin opgeslagen informatie) werkt en niet, zoals de huidige systemen steeds weer de ‘lichtinformatie’ vertaalt naar elektronische signalen.
"Dat is een heilloze weg", zegt Tim Dixon, vice president marketing bij Calient. "Net als bij PC’s moetencarriers hun apparatuur elke drie jaar vervangen, omdat bijvoorbeeld de protocollen zijn gewijzigd. Dat kost handen vol geld. En dat is op den duur niet meer op te brengen. Bovendien vreten de OEO(Optical Electronic Optical) systemen ladingen stroom. En met de elektriciteitscrisis in Califonië, waar we nu middenin zitten, weten we als geen ander dat een andere oplossing nodig is. Onze switch gebruikt zo weinig energie dat hij in nood op een aggregaat kan draaien."
Wat is het geheim? Calient verlaat het pad vanpacket-switching, waarin de informatie in pakketjes met een tevoren bepaalde grootte wordt rondgestuurd. In die pakketjes zit tevens het adres waar ze naar toe moeten (in deheader), zodatswitches enrouters steeds die pakketjes moeten bekijken om te weten welke kant ze op moeten. Daarom moeten de lichtsignalen steeds worden vertaald naar elektronische (pakketjes) signalen. Daar stapt Calient van af. Zijn apparatuur verwerkt louter lichtsignalen. Dat is mogelijk door de adresinformatie apart van de inhoud in de lichtgolven onderling uit te wisselen. Overigens kan het apparaat steekproefsgewijs wel SDH (Sonet) informatie verwerken.
Miniaturisering is het sleutelwoord bij deze systemen. Daarvoor ging Calient te rade bij Kionix in New York. Dit bedrijf is sterk in Mems(Micro-electromechanical systems), die bijvoorbeeld worden gebruikt om airbags aan te sturen. Inmiddels heeft Calient Kionix ingelijfd. Daardoor heeft Calient spiegeltjes kunnen ontwikkelen ter grootte van minder dan een vierkante millimeter die naar voren, naar achteren en opzij kunnen bewegen, waardoor de lichtgolven in de schakel-matrix een 3D-pad kunnen afleggen. Dankzij de inbreng van Kionix kunnen de spiegeltjes in nanoseconden bewegen en meteen weer zo stil staan dat het licht de goede kant opgaat. Vrijwel alle andere lichtgolf-schakelaars zijn 2D.
De oplossing van Calient, die Lucent en Nortel tot zijn concurrenten rekent, is zo interessant dat bij de eerste investeringsronde Juniper van de partij was, evenals Marconi en Tellabs (naast andere).
Behalve in Amerika, neemt Calient in Engeland een praktijkproef met een carrier. De verwachting is dat de Diamondwave het tweede kwartaal van dit jaar op de markt komt. "Dat is later dan gedacht", geeft Dixon toe, "maar het is ook zo ingewikkeld, dat we het eigenlijk nog heel snel voor elkaar krijgen."
Meer informatie op:http://www.calient.net.