Hoe ziet de toekomst eruit voor Linux? Dat is de vraag waarop de Linuxworld Expo 2001 een antwoord probeert te geven.
Linux is tot wasdom gekomen in de zakelijke markt. Zo luidt de opgewekte teneur tijdens de Linuxworld Expo 2001 in New York. Bedrijven als Intel en IBM hebben honderden miljoenen geïnvesteerd om het zover te laten komen en ook het van start gaan van een speciaal, peperduur Linux Lab, zal de groei van het open bron besturingssysteem een flinke duw geven. Zeker wanneer de ontwikkelaars van het lab problemen uit de weg ruimen die voor zakelijke toepassingen van belang zijn: descalability en het te lage plafond aan internet-aansluitingen dat Linux aankan.
Op de Linuxworld Expo 2001 deed menig ‘Linuxfiel’ getuigenis van zijn of haar liefde voor het kindje van Linus Thorvalds. Elk jaar draven meer bezoekers op en tonen meer bedrijven nieuwe speeltjes en toepassingen gebaseerd op Linux. Als de LinuxWorld Expo 2001 de barometer is, dan gaat het goed met het open bron besturingssysteem.
Een aantal producten dat op de Expo werd getoond, sprong eruit. Om te beginnen toonde Eazel Nautilus, een toepassing die is ontwikkeld door het team dat verantwoordelijk is voor de spraakmakendeGUI waarmee Apple Macintosh begin jaren tachtig faam maakte. Nautilus wordt omschreven als een file manager, maar daarmee is de lading zeker niet gedekt. Nautilus geeft de gebruiker de mogelijkheid om bestanden te arrangeren op een grafische manier. Mappen die belangrijk zijn, kunnen groter gemaakt worden dan anderen, of behangen worden met een ‘Imporant!’ sticker. Hang jepointer boven een MP3 bestand en het wordt voor je afgedraaid. Kortom, het gemak dat vooralsnog aan Mac OS gebruikers lijkt voorbehouden, komt binnenkort ook beschikbaar voor Linux gebruikers. Nautilus wordt komende lente op de markt gebracht als een integraal onderdeel van Gnome Desktop 1.4.
Een ander produkt waar veel van verwacht mag worden is Staroffice 6.0. Het office pakket moet in de tweede helft van dit jaar op de markt komen. Staroffice 6.0 is de opvolger van Sun Microsystems Staroffice 5.2, ’s werelds beste gratis office pakket onder Linux, of welk ander besturingssysteem dan ook. In tegenstelling tot Staroffice 5.2 is Staroffice 6.0 niet ontwikkeld binnen de muren van Sun, maar in harmonieuze samenwerking binnen de open bron gemeenschap. Het pakket verkeert momenteel in het alpha stadium van het ontwikkelingstraject.
Naast het tonen van producten (let bijvoorbeeld op een hele lijn Linux-notebooks van Emperorlinux) werd er vooral ook veel gesproken over Linux. De bobo’s van de tech-wereld namen allen de kans te baat de loftrompet te steken over Linux’ ontwikkeling. IBM-baas Sam Palmisano sprak in een voordracht over ‘het robuuste business systeem dat Linux is geworden. Dit wordt het jaar waarin Linux opgroeit en volwassen wordt in de zakelijke markt. De 1 miljard dollar die wij dit jaar voor Linux hebben gereserveerd is nog niets in vergelijking met wat duizenden ontwikkelaars aan inbreng in petto hebben voor het open bron besturingssysteem.’
En Linux-goeroe Linus Thorvalds zelf? Hij bezag het geheel en was tevreden. "Het is geweldig te zien hoe Linux voor zoveel mensen in de wereld deuren heeft geopend. Mensen, waar dan ook, kunnen het besturingssysteem nemen en het aanpassen aan hun eigen eisen. Dat vind ik buitengewoon opwindend."