Lucent Technologies gaat tussen één tot twee miljard dollar bezuinigen en ontslaat binnen zes weken tienduizend van de 106.500 werknemers. Bij de Nederlandse vestigingen worden geen ontslagen verwacht.
Carla Kiburg van FNV Bondgenoten denkt dat de wereldwijde bezuinigingen voor de Nederlandse vestiging wel gevolgen zullen hebben. "Het is wel duidelijk dat er wat moet gebeuren, maar ik verwacht geen ontslagen. Wel denk ik dat het bedrijf met mensen gaat schuiven." Kiburg wijst erop dat Lucent in Nederland al lang geen productiefaciliteit meer heeft. "Het bedrijf is al geruime tijd bezig met het uitbesteden van activiteiten. Voor werknemers heeft dat vaak ingrijpende gevolgen. Je zult maar te horen krijgen dat je na twintig jaar moet verhuizen naar een andere vestiging."
De bezuinigingen en het aankondigen van de ontslagen komen na teleurstellende resultaten
Over het eerste kwartaal boekte Lucent een voorlopig verlies van 1,02 miljard dollar. De omzet zakte ruim 26 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar van 7,9 tot 5,84 miljard dollar. Lucent treft een voorziening tussen 1,2 en 1,6 miljard dollar in het tweede kwartaal om de reorganisatiekosten te dekken.
Achterstand
De drastische bezuinigingen en de ontslagen komen niet als een verrassing. Vorig jaar was een erg slecht jaar voor Lucent. Keer op keer miste het bedrijf financiële doelstellingen, en er waren problemen in de productie en met de introductie van producten. Door die tegenvallers kelderde het aandeel met 80 procent en raakte Lucent achter op zijn concurrenten in de markt voor glasvezeltechniek. In oktober moest ceo Richard McGinn het veld ruimen voor Henry Schacht, die al eerder ceo van Lucent was. Volgens Schacht zijn de problemen te wijten aan het feit dat het bedrijf achterloopt wat betreft technieken voor snelle glasvezelnetwerken.
De Lucent-topman stelt dat de bezuinigingen ervoor zorgen dat zijn bedrijf weer op het juiste spoor raakt. "In december hebben we al aangegeven dat het fiscale jaar 2001 een overgangsjaar is."
Snel internet
Analisten klagen erover dat Lucent onder het beleid van Schacht zijn technologische achterstand op het gebied van glasvezeltechniek nog niet heeft kunnen inhalen. Vorig jaar was er de succesvolle verzelfstandiging van de netwerkdivisie, die nu Avaya heet. In februari moet de Agere-divisie zelfstandig worden. De financiële wereld verwijt Lucent onvoldoende duidelijkheid over het beleid op lange termijn. "Vorig jaar kwam het bedrijf wel een paar keer met winstwaarschuwingen, maar men is onvoldoende in staat om juiste prognoses te doen over de financiële resultaten", zegt Steven Levy, analist bij Lehman Brothers.
Vorige week maakte Lucent bekend dat het zich meer gaat richten op modules voor snel internet. Het bedrijf wil hiermee scoren op de markt van breedbandige toegang tot de elektronische snelweg. Lucent biedt hiervoor beveiligingsproducten die realtime kunnen werken. De techniek voor het maken van deze systemen verkreeg het bedrijf door twee grote overnames. In 1999 werd voor twintig miljard dollar (bijna 48 miljard gulden) de Amerikaanse firma Ascend Communications gekocht. Vorig jaar werd Spring Tide uit de VS overgenomen voor 1,3 miljard dollar. Dit was een startend bedrijf dat een geavanceerde techniek had bedacht voor het bouwen van snelle netwerkschakelaars. Deze gepatenteerde techniek vormt voortaan de basis voor de schakelproducten van Lucent.