Stichting de Keursteen, die misstanden in reformatorische kringen aan de kaak stelt, eist 31 miljoen gulden van de broers Jan en Paul Baan namens 250 beleggers.
De twee oprichters van het gelijknamige softwarebedrijf hebben beleggers jarenlang voor de gek gehouden met opgepompte omzet- en winstcijfers, zo staat te lezen in de de officiële dagvaarding van advocaat Moszkowicz, namens de Keursteen. Donderdag 15 februari dient de zaak in Arnhem tegen Baan Company, de broers Baan, hun beleggingsbedrijf Vanenburg en enkele dochterbedrijven. De Keursteen eist 31 miljoen gulden schadevergoeding, uitgaande van de 250 beleggers die zich in december hadden gemeld. Inmiddels staat de teller op bijna tweeduizend mensen, zodat de claim veel hoger kan uitvallen. Baan, overgenomen door het Britse Invensys en inmiddels weer aardig op de weg terug, was jarenlang de lieveling van beleggers. Opgericht in een Barneveldse schuur boekte het bedrijf halverwege de jaren negentig de ene na de andere winstexplosie. Begin 1998 ging het mis. Baan meldde problemen door nieuwe boekhoudkundige regels in de VS, waardoor de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal werd uitgesteld. In de derde kwartaal dook het bedrijf de rode cijfers in en stevende vervolgens op een dramatische ondergang af.
Volgens Moszkowicz kwam Baan in de problemen, omdat het bedrijf vanaf die tijd ‘echte winsten’ moest publiceren. Die waren veel lager dan Baan tot die tijd had opgegeven. Het softwarebedrijf had de gewoonte om producten die aan dochters waren geleverd al bij de winst en de omzet op te tellen, ook als ze daar nog op de plank lagen. Door kosten voor onderzoek en ontwikkeling bij de dochters te boeken, werden de resultaten van het beursgenoteerde Baan Company verder opgepoetst. Volgens De Keursteen werd de winst over 1997 24 procent te hoog voorgespiegeld.
In augustus vorig jaar werd Baan uiteindelijk overgenomen door Invensys, waarbij vele beleggers duizenden guldens verlies moesten incasseren. Van de 4500 werknemers werden er 1500 ontslagen. Baan meldde eerder deze week dat met een nieuw lijn software de boer op gaat en inmiddels weer zwarte cijfers schrijft.