De eerste hacker die de beveiliging van het Duitse internetbedrijf Nutzwerk uit Halle weet te kraken en DM 10.000 van de online bankrekening haalt, mag het houden.
Dat heeft de directeur van Nutzwerk, Rene Holzer, gisteren bekendgemaakt.
Holzer wil daarmee aantonen dat de beveiligingen bij het afwikkelen van geldzaken via het net behoorlijk veilig is. Toch heeft hij het bedrag niet al te hoog genomen, misschien omdat hij toch ook wel rekening houdt met een gelukte aanval. Holzer reageert op een popualair Duits tv-programma, ARD Ratgeber, waarin de beveiligingen sterk werden bekritiseerd. Zelfs biometrische bewaking kon volgens dat programma omzeild of gekraakt worden. De eerste hacker die de rekening van Nutzwerk 10.000 DM lichter kan maken, mag daarom dat bedrag houden.
Het aanbod is niet zonder strafrechtelijk risico. Of de bestolene nu instemt of niet, het blijft diefstal en het is mogelijk dat de Duitse politie de kraak toch als een vorm van fraude en computervredebreuk beschouwt. Deze zijn na dit aanbod makkelijker te traceren, omdat de Duitse cybercops weten waar ze zoeken moeten. Bovendien kan dit aanbod gezien worden als uitlokking.
De beveiliging van het internet is in Duitsland het verst ontwikkeld van geheel Europa. Dat is het gevolg van de intussen opgeheven exportbeperking van de VS op encryptiesystemen. Met name Brokat heeft hoogwaardige systemen ontwikkeld die door de inmiddels ver gevorderde Duitse online banken algemeen ingevoerd zijn.
Uit een onderzoek van bureau Jupiter deze maand bleek dat Europeanen overigens veel vertrouwen hebben in online bankieren. In november bezocht eenderde van alle mensen met toegang tot het web, sites voor het verrichten van financiële transacties, stelt Jupiter. Duitsland is koploper, gevolgd door Frankrijk met daarna Engeland. De populairste Britse financiële site is EGG.com, in Duitsland Deutschebank24.de, in Frankrijk zijn het de reguliere banken die de bestbezochte sites hebben. Vertrouwen in een merk blijkt daarbij doorslaggevend.