Een grote Europese vacaturesite, StepStone, heeft met een beroep op Europees recht als een van de eerste in Europa dieplinken verhinderd.
Het ging om links die een concurrerende Duitse vacaturesite, Ofir, naar StepStone had gemaakt. Het verbod van in dit geval een Duitse rechter maakt duidelijk dat er nog veel meer soortgelijke verboden zullen volgen. Er loopt in Nederland nog een zaak van de makelaarsbond NVM tegen El Cheapo, die dieplinkte naar huisadvertenties. Dat werd eerst verboden, toen weer toegestaan en komt nu voor de Hoge Raad.
Dat bevestigt Christiaan Alberdingk Thijm, informatiejurist van Lawformation in Amsterdam. Links zijn zeker niet altijd verboden en vormen de kern van het World Wide Web, maar hij wijst erop dat in dit geval de links te ver gingen. Het verbod berust op zowel het Europese auteursrecht als op het Europese databankenrecht, dat ingewikkeld is en in de praktijk onder gebruikers nog niet voldoende bekend. Ofir linkte naar vacatures van de grote Britse site en presenteerde die als ‘eigen’ advertenties.
Volgens een recente peiling van de Britse advocatenfirma Eversheds bleek rond driekwart van de bedrijven met een site ook gebruik te maken van links, maar daarvoor geen duidelijk beleid te hebben, evenmin als een vaste controleprocedure voor links.
Thijm stelt dat het in wezen ‘iedereen vrij staat om te parasiteren op de site van een ander’, mits er maar aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. In het aparte geval van nieuws is dat dat bron en auteur worden vermeld. De recente uitspraak van de Duitse rechter heeft dan ook geen invloed op bijvoorbeeld de zaak tegen Kranten.com van de Perscombinatie en evenmin invloed op een nieuwe site als paperclickz.com die een index biedt van Nederlandse tijdschriften. Ook een verzameling links, als daar tenminste substantieel werk in is gestoken, kan als een ‘database’ gezien worden die bescherming krijgt van de Europese regels. Volgens Thijm hoeven rechtzaken overigens niet altijd te gaan om auteursrecht of databaserecht, maar kunnen ook gebaseerd worden op een onrechtmatige daad.
StepStone, opgericht in 1996, claimt de grootste Europese vacaturesite te zijn en is werkzaam in 17 Europese landen waaronder Nederland, waar 3500 online vacatures zijn. Het bureau werkt ook in India, waar IT-ers geworven worden voor Europa. Over geheel 2000 boekte de site volgens eigen opgave 35 miljoen ‘gebruikerssessies’. Volgens het bedrijf zitten er ruim 700.000 aangemelde gebruikers en ruim 425.000 CV’s in de database, plus bij de jongste telling 125.000 vacatures in Europa. Ofir werkt in vijf Europese landen.