Kenia besloot gisteren dan toch om het staatsaandeel van 49 procent in het staatstelecombedrijf Telkom Kenya op te geven.
Mount Kenya Telecommunications, een consortium met onder meer het Nederlandse KPN Telecom en het Zuid-Afrikaanse Eskom, koopt voor 305 miljoen dollar bijna de helft van het staatstelefoniebedrijf.
Eigenlijk had de regering in Nairobi begin december al bekend moeten maken wie van de drie liefhebbers – Malaysia Telecom, Mount Kenya Telecommunications of het Egyptische Orascom Telecom – de prijs had gewonnen. Maar president Daniel Arap Moi liet weten dat hij helemaal niet zo’n haast had met de privatisering en in elk geval niet tegen een dumpprijs. Dat heeft gewerkt, want op dat moment bood Mount Kenya Telecommunications ‘maar’ 240 miljoen dollar.
Er lag nog een tweede pijnpunt: alledrie de bieders hadden geëist dat ze in ruil voor hun investering de topmensen mochten benoemen. Een lastige kwestie, want in veel Afrikaanse landen is dit soort lucratieve posten bestemd voor vrienden van de regering. Op dat punt heeft Moi echter moeten slikken: Mount Kenya Telecom krijgt de zeggenschap in Telkom Kenya.
Maar Moi had niet veel keus. Het land zit in een diepe economische crisis en twee weken geleden liet de Wereldbank weten dat de storting van 8 miljoen dollar – onderdeel van een lening van bijna 200 miljoen dollar – voorlopig niet doorging, omdat Nairobi geen voortgang boekte met de beloofde economische en politieke hervormingen, waarvan privatisering een onderdeel was. De privatisering van Telkom was daar weer een cruciaal onderdeel van. Met bijna 20.000 mensen in dienst en een omzet van 282 miljoen dollar per jaar is Telkom een van de grootste Keniaanse staatsbedrijven.