De open bron gemeenschap heeft er reikhalzend naar uitgekeken en nu is het zover. Het Open Source Development Lab is officieel van start gegaan.
Een half jaar na de initiële aankondiging heeft het Open Source Development Lab afgelopen week de deuren geopend. Daarmee is het allereerste non-profit Linux lab in bedrijf genomen. Het lab, dat is opgericht door HP, Intel, IBM en NEC en inmiddels gesponsord wordt door 19 grootmachten uit de tech-branche, is gesitueerd in Beaverton, Oregon, en beschikt over 24 miljoen dollar (circa 55 miljoen gulden) aan fondsen. Het lab moet zich gaan toeleggen op het helpen bijsturen van Linux’ positie in de zakelijke en consumenten markt. Dit moet ondermeer geschieden door technologie te ontwikkelen die het mogelijk maakt meer computers aan een Linux-netwerk te hangen. De geringe mogelijkheden op dat gebied zijn namelijk nu nog de achilleshiel voor het open bron besturingssysteem van Linus Thorvalds en vrienden.
Het is, aldus de oprichters, niet de bedoeling dat het lab zelf projecten gaat opzetten. Het lab zal vooral een ondersteunende rol spelen voor bestaande of nieuwe projecten van derden in de open bron gemeenschap. Het versnellen en ondersteunen van deze projecten zien de oprichters van het lab als de voornaamste doelstelling. Bruce Perens, Linux specialist van lab-deelnemer Hewlett-Packard, legt uit waarom het lab een dergelijke rol kan gaan spelen. "Wij bieden mogelijkheden die de individuele Linux-ontwikkelaar niet kan betalen. En we bieden een simulatie-omgeving van een groot aantal klanten." Het gaat volgens Perens om het beschikbaar stellen van durehigh-end business hardware en het bieden van een forum waar software getest kan worden. Het lab wordt geleid door Tim Witham, voorheen Linuxprogram manager bij Intel.
Inmiddels hebben de ontwikkelaars van het Linux lab zich al aan een tweetal projecten gezet. Het gaat om een project dat descalability van Linux in een 16-weg configuratie moet verbeteren en een project (aangedragen door Jabber.com) dat moet leiden tot een toename van het aantal TCP/IP connecties dat Linux kan ondersteunen. Getracht wordt de huidige limiet van 20.000 op te schroeven naar 64.000. De ontwikkelaars in het lab hebben voor deze projecten de beschikking over zes 4-weg systemen en een 8-weg systeem, alsmede 150spindles (5.1 Terrabytes). In de komende maanden wordt dat pakket nog flink uitgebreid, opdat het lab met optimale slagkracht kan opereren.