Begin dit jaar kondigde IBM een vertaalonderdeel aan van Websphere commerce suite. Nu is het product klaar voor e-handel, aldus Erik Vos, directeur IBM software Nederland.
Nu de officiële versie van Websphere inmiddels in de winkel ligt, is Vos doorgestoomd naar een andere positie binnen het Amerikaanse technologiebedrijf. "In de dik twee jaar dat ik als technisch- en pre-sales-manager verantwoordelijk ben geweest voor het Websphere-platform in Nederland en Ierland is de organisatie uitgebouwd van 10 tot 40 medewerkers." Hij zegt dat hij geen last heeft gehad van de krappe arbeidsmarkt, omdat werknemers met Websphere aan het nieuwste van het nieuwste werken. Karel Paarhuis heeft de leiding over de Websphere-groep van Vos overgenomen.
"Je kunt het Websphere-product het beste omschrijven als middleware-software die een platform biedt voor zakelijke transacties op internet", aldus Vos. "Ik wil benadrukken dat IBM zich conformeert aan open standaarden zoals Java en XML. De aankondigingen die IBM dit jaar nog zal doen over Websphere hebben te maken met de concrete invulling van toezeggingen die we eerder hebben gedaan over de ondersteuning van XML-standaarden Soap en Uddi. Ik schat in dat IBM dat dit voorjaar nog aankondigt. Voor de rest heeft het platform een open structuur, zodat nog te ontwikkelen applicaties zijn in te voegen in het geheel. Wat dat betreft hebben we nu nog geen besef van wat we in de toekomst nodig hebben."
Vos zegt alleen concurrentie te ondervinden op deelgebieden. "Bedrijven als BEA en Ariba bieden misschien ook een applicatieserver aan met mogelijkheden voor het verwerken van berichtenverkeer. Toch heeft geen enkele producent ook naast deze producten oplossingen voor het vertalen en versturen van informatie naar diverse apparaten, waaronder ook mobiele telefoontoestellen." In Vos zijn ogen is het Websphere-product een ’totaalplaatje’. Hij ziet het mogelijk maken van hoge piekbelasting van webmachines en het integreren van nieuwe applicaties als uitdagingen voor zijn bedrijf.
Vos verwacht dat naast b2c-oplossingen ook steeds meer bedrijven Websphere zullen inzetten voor hun communicatie met leveranciers en afnemers. "Ik denk dat Websphere, dat nu een website als Well-o-well van Nationale Nederlanden mogelijk maakt, komend jaar ook steeds meer wordt ingezet als b2b-integrator. Ook procurement oftewel betalings-oplossingen voor internetmarktplaatsen worden komend jaar een belangrijk toepassingsgebied voor IBM’ s Websphere."
Sytse van der Schaaf