Computerfabrikant IBM komt gebruikers van Sequents Numa-q-systemen tegemoet door de aparte serverreeks van die eind 1999 overgenomen firma voort te zetten. Het bedrijf komt in maart met verbeterde Numa-machines die maximaal 64 processors in een cluster kunnen vatten. Deze voortzetting duidt erop dat IBM vooralsnog geen Sequent-gebruikers overkrijgt naar zijn eigen platformen.
Cor van der Struijf, productmanager webservers bij IBM, zegt dat het bedrijf niet het doel heeft gebruikers uiteindelijk over te hevelen naar andere platformen. Hij stelt dat de aanstaande nieuwe machines, codenaam Centurion II, niet slechts een migratiestation zijn en dat IBM de Numa-productreeks (non-uniform memory architecture) laat voortbestaan.
"Wij zullen de Sequent-hardware nog jaren ondersteunen, eigenlijk zolang er nog Intel-chips zijn. De ondersteuning voor Dynix/PTX (de Unix-variant van Sequent – red.) is nu vastgelegd tot 2010, maar zal ook daarna doorgaan. We hebben veel grote klanten die Sequent-systemen gebruiken, bijvoorbeeld overheden in de Verenigde Staten", vertelt Van der Struijf. Verder draait ook vliegtuigfabrikant Boeing grotendeels op Sequents servers.
"In Nederland hebben we niet zoveel Sequent-klanten, maar in Groot-Brittannië zit er een flink aantal." Volgens de IBM-productmanager ligt de omzet uit Numa-systemen voor die landen op respectievelijk een paar miljoen dollar en enkele tientallen miljoenen dollars. De totale markt is groot genoeg om IBM aan te zetten tot uitbouw van de bestaande productreeks.
Mee met 32-bit
"De nieuwe Centurion II-machines zijn uitgerust met 900 MHz Xeon-processors. Wij gaan wat die 32-bit chips betreft gewoon mee met wat Intel aanbiedt. Op termijn nemen we ook diens 64-bit processors op in de Sequent-reeks, maar dat wordt dan een afsplitsing, een aparte serie."
De voortzetting van de huidige 32-bit serverreeks draait Sequents Dynix/PTX, het ‘open source’ besturingssysteem Linux, mainframeplatform OS/390 en Windows 2000. De ondersteuning voor OS/390, middels de geavanceerde emulatielaag UMX, zorgt voor dekking van de onderkant van de mainframemarkt, aldus de productmanager.
Monterey
De komende 64-bit serie krijgt als besturingssystemen het eigen AIX, Linux en Windows 2000. OS/390 is niet beschikbaar als optie doordat deze 64-bit Numa-machines in het bereik van IBM’s echte mainframes vallen. Voor beide Sequent-series koppelt IBM de Unix-varianten Dynix en Linux enigszins aan elkaar door applicaties voor die besturingssystemen uitwisselbaar te maken. Het bedrijf heeft dit al mogelijk gemaakt voor AIX.
Die Unix-variant zou oorspronkelijk samensmelten met Dynix van toenmalig partner Sequent en Unixware van SCO (Santa Cruz Operation). Dat moest een Unix-variant opleveren die op 32- én 64-bit Intel-chips alsook IBM’s eigen Power-processors draait. De overname van Sequent en de uitverkoop van SCO’s Unix-activiteiten aan Linux-distributeur Caldera heeft deze plannen een andere wending gegeven. IBM heeft Monterey naar zich toe getrokken en het herdoopt tot AIX 5L.
Onlangs verscheen daarvan versie 5.0 die draait op de drie genoemde hardwareplatformen, voor zover beschikbaar in de markt. "Eigenlijk is dat nog een veredelde bèta; we raden het nog niet aan voor bedrijfskritische systemen", aldus Van der Struijf. "In mei verwacht ik versie 5.1. Die is echt geschikt voor datacenter-toepassingen."
Koop
IBM nam serverspecialist Sequent eind 1999 over voor 810 miljoen dollar. De koper was met name uit op de Numa-technologie van Sequent waarmee Intel-processors in grote aantallen aan elkaar te koppelen zijn. De huidige uitvoering van Numa-q heeft een plafond van 64 processors, maar Sequent werkte op eigen houtje al aan een verhoging naar 256 chips.
In augustus vorig jaar werd reeds bekend dat IBM de Numa-q-technologie van Sequent verwerkt in zijn RS/6000 Unix-servers. De fabrikant wil eind dit jaar onder de codenaam Regatta machines uitbrengen met de nieuwe PowerPC-processor Power4 die eigenlijk bestaat uit twee processors in één chip. Die krachtige Unix-servers krijgen een nieuwe uitvoering van IBM’s hoge-snelheids processorschakelaar Colony die gecombineerd wordt met Sequents Numa-implementatie.
Tussendoor bracht IBM in juni 2000 al de eerste reeks Sequent-machines onder eigen vlag uit. Deze computers, codenaam Centurion, zijn uitgerust met maximaal 64 Pentium Xeon-processors met een kloksnelheid van 700 MHz. In wezen is het gebruik van snellere Xeon-chips de enige verandering in de komende Centurion II-servers. "Er zijn daarnaast nog wel wat andere dingen verbeterd, maar de grootste vooruitgang is toch de overgang naar 900 MHz. Het mooie aan de modulaire opbouw van Sequent-systemen is dat gebruikers oudere machines en quads (blokken van vier gekoppelde processors) kunnen blijven gebruiken."