Op internet is het antwoord te vinden op bijna alle vragen. De ongeordende informatiebrij is dankzij zoekmachines bijna te overzien.
Bij doorgewinterde ict’ers staat http://www.deja.com/usenet/ boven aan het lijstje van meest gebruikte websites. Samen met Manpages en Howto’s vormt het de multitool Leatherman van alle systeembeheerders. Kosteloos is er de oplossing te vinden voor hardware- en softwarefouten, trucs voor configuratieconflicten en de juiste instellingen van dienst weigerende onderdelen. Het zijn antwoorden vergaard in nieuwsgroepen, waar collega-ict’ers met vergelijkbare problemen worstelen en oplossingen aandragen, zonder daar een cent voor te vragen.
Mediamultinationals ontwaren geldmachines in deze en gelijksoortige informatiebronnen. Met fusies en overnames zetten ze palen neer en spannen ze prikkeldraad over de informatie-prairie. Microsoft bijvoorbeeld beschermt sinds vorige maand de informatie over fouten in zijn producten auteursrechtelijk. Toeverlaat voor systeembeheerders Bugtraq kan deze informatie niet meer doorgeven.
Lang zal het niet meer duren of systeembeheerders lezen op hun scherm: "Deze zoekopdracht kost u 0,5 cent. Wilt u doorgaan?"
De ict-technologie maakt het ontstaan van de universele encyclopedie mogelijk. Dezelfde techniek schept het instrumentarium voor de inperking ervan. Het is de hoogste tijd voor een offensief van ict’ers tegen bedrijven die dreigen met octrooien en eigendomsakten. De ‘open source’-beweging weert zich flink met de General Public License, die zaken voor iedereen bereikbaar maakt. Vrij toegankelijke informatie wordt het nieuwe front.