De Amsterdamse wethouder voor ict, Saskia Bruines, opende afgelopen weekend in het stadsdeel Slotervaart/Overtoomseveld de eerste van twee computerclubhuizen. Dit voorjaar gaat in de wijk Zeeburg het tweede trapveldje open, het Zeeburg Internet Plein. De computerclubs moeten de vermeende digitale kloof helpen dichten.
In het lokaal kunnen jongeren van tien tot achttien jaar op niet schoolse wijze werken aan allerlei zelfbedachte projecten. Er is een geluidsstudio waar ze digitale opnamen kunnen maken, mengen en per fragment bewerken. Ze kunnen websites ontwerpen en animaties maken. Zelfs robotica behoort tot de mogelijkheden. De gemeente hoopt met het initiatief jongeren te laten doorstromen naar banen in de ict-sector.
Meidendag
De jongeren worden begeleid door vrijwilligers afkomstig uit onderwijs, kunst en technologie. De maandagen zijn gereserveerd voor meisjes. Het clubhuis hoopt dat de meidendag het meisjes makkelijker maakt stappen in de richting van ict te zetten.
Het clubhuis is een van de projecten van de ‘grote steden’-minister Rogier van Boxtel. Naast steun van Amsterdam en het stadsdeel krijgt het lokaal ondersteuning van het Junior College. Ook het bedrijfsleven is enthousiast over het initiatief. De belangrijkste commerciële partner is de luchthaven Schiphol, die 350 duizend gulden bijdraagt. Het clubhuis en de luchthaven willen samen projecten opzetten. Schiphol-directeur Luiten vindt de samenwerking interessant; de projecten zouden werknemers kunnen opleveren. Jongeren komen in het clubhuis al vroeg met ict in aanraking. Luiten: "Ict’ers kan de luchthaven altijd gebruiken." De directeur voorspelt dat de luchthaven zal veranderen van mainport in brainport.
Meer informatie is te vinden op: http://www.computerclubhuis.org.
Driekwart Amsterdam internet in 2003
Van de Amsterdamse bevolking zal 75 procent in 2003 op één of andere wijze internet toepassen. Dit verwacht de ict-wethouder van de hoofdstad, Saskia Bruines. Ze vindt het belangrijk dat het medium door een brede groep gebruikt wordt, inclusief ouderen. Met name toepassingen als e-mail, het vinden van relevante informatie en telebankieren lijken haar voor oudere Amsterdammers geschikt.
Kersverse topambtenaar Erik Gerritsen benadrukte bij de opening van het digitale trapveldje afgelopen zaterdag nog eens het belang van ict voor de economische ontwikkeling van Amsterdam. De ambities zijn hoog. Amsterdam wil niet alleen dé ict-stad zijn van Nederland maar ook van Europa. Gerritsen riep het Nederlandse bedrijfsleven op samen met de gemeente proefprojecten te beginnen. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van de breedband infrastructuur.
Internationaal
Het idee van een computerclubhuis werd begin jaren negentig bedacht door Mitchell Resnick, hoogleraar aan het MIT Medialab in Boston. Het eerste clubhuis werd in 1993 opgericht door het Computer Museum in die stad. Het lokaal in Amsterdam maakt straks onderdeel uit van een internationaal netwerk. Zo’n twintig zijn er inmiddels opgericht in Amerikaanse steden als San José, Washington DC en Milwaukee. In Boston staan er zelfs negen. Het initiatief vindt navolging tot ver buiten de VS: het netwerk verbindt lokalen in Bogota (Columbia), Esslingen (Duitsland) en sinds zaterdag Amsterdam.