Het aan de Amerikaanse beurs genoteerde VA Linux wil meer omzet halen uit dienstverlening. Nu verdient het bedrijf vooral aan op Intel-architectuur gebaseerde hardware.
Volgens Stephan Naarding, directeur VA Linux voor de kleine Europese landen waar behalve België en Nederland ook Spanje, Italië en een aantal Scandinavische landen onder vallen, valt op dienstverlening een hogere marge te behalen dan ophardware. "Nu komt nog 80 procent van onze omzet uit server- en opslagsystemen. Het aandeel van de dienstverlening moet groeien tot een kwart van onze omzet, hetgeen topman Augustin van VA Linux eind vorig jaar bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers heeft aangegeven." De huidige groeicijfers geven aan dat het bedrijf eind dit jaar uit de verliezen raakt.
Naarding ziet de consolidatie binnen de Linux-wereld aan VA Linux voorbijgaan. "Een bedrijf als Linuxcare, dat nu wordt overgenomen door Turbolinux, heeft naast interne strubbelingen geen geluk gehad met zijn beursgang. Die introductie is er nooit van gekomen, omdat tegen de tijd dat Linuxcare zover was, het tij ongunstig werd voor technologiebedrijven. Toen wij naar de beurs gingen leverdendotcommers en technologiebedrijven nog veel op. Met het kasgeld dat de succesvolle beursintroductie heeft opgeleverd, verwierven wij een goede marktpositie. Op dit moment vind ik het aandeel VA Linux ondergewaardeerd."
De dienstverlening van VA Linux bestaat uit implementatie, ondersteuning en onderhoud op hardware-systemen. Deze worden met name ingezet in infrastructuurvoorzieningen voor internet. Een andere vorm van dienstverlening is het ontwikkelen vanopensource-oplossingen in opdracht van derden. Zo werkt VA Linux voor HP aan een versie van diens printersoftware geschikt voor het Linux-platform. Het bedrijf levert geen eigen Linux-distributie, maar verzorgt wel verbeteringen aan bestaande distributies als Red Hat en Debian voor optimalisatie van het eigenhardware-platform.
Zoveel mogelijk verbeteringen aan de Linux-software komen weer ten goede aan de gemeenschap volgens Naarding. "Het is erg belangrijk om zelf ontwikkelde software weer terug te geven aan de Linux-gemeenschap. Doe je dat niet dan verlies je je geloofwaardigheid bij de Linux-achterban. Daar moeten we het uiteindelijk wel van hebben." Net als andere bedrijven die het‘opensource’-besturingssysteem commercieel uitbaten, heeft VA-Linux een aantal vooraanstaande Linux-programmeurs in dienst. Ook al werken deze goeroes tijdens kantooruren aan hun projecten, toch staat hun reputatie garant voor de broodnodige aandacht van de Linux-gemeenschap. VA Linux heeft bijvoorbeeld Wichert Akkerman, verantwoordelijk voor de Debian-distributie, op de loonlijst staan.
De activiteiten van het oorspronkelijk Amerikaanse bedrijf richten zich in Nederland met name op de verkoop vanhardware. "Grote Europese landen als Engeland, Frankrijk en Duitsland hebben een eigen vestiging gekregen. In kleinere landen, waaronder Nederland en België, werkt het bedrijf samen met een beperkt aantal lokale distributeurs bij het implementeren en onderhoud op onze systemen," aldus Naarding. VA Linux werkt in Nederland samen met Stone IT en Intralink. Daarnaast neemt het bedrijf Life over, een Belgische Linux-speler.