HAARLEM – Maurice de Hond gaat een keiharde confrontatie aan met de commissarissen van internet-investeringsmaatschappij Newconomy.
De Hond legt het dringende verzoek van dit toezichthoudend orgaan naast zich neer vrijwillig op te stappen. Maandag zagen de commissarissen geen andere uitweg dan schorsing.
De Hond is de toegang ontzegd tot zijn kantoor
aan de hoofdstedelijke Paasheuvelweg.
De commissarissen vinden De Hond niet de aangewezen persoon om Newconomy van de ondergang te redden. Ze willen een harde
crisismanager die de portefeuille van de internet-investeringsmaatschappij in hoog tempo saneert.
Bovendien vinden zij dat De Hond een veel te rooskleurig beeld
schetst van de situatie bij Newconomy.
Ook nemen zij De Hond kwalijk dat hij rond 11 januari nadrukkelijk de publiciteit zocht met positief getinte verhalen. De Hond uitte toen zijn tevredenheid over de ontwikkeling van de partnerbedrijven. Hij bezwoer dat
voor de realisatie van de strategie voldoende financiele middelen aanwezig waren. Maar De Hond’s verklaringen werden alom met een korreltje zout genomen. Een versnelling van de koersval was het gevolg.
Het besluit De Hond te schorsen is met de grootst mogelijke tegenzin genomen. De commissarisen hebben langer dan een week geprobeerd hem weg te krijgen. Zij beseffen dat de onrust rond het voormalige internet-’powerhouse’ het aandeel geen goed zal doen.
Maandagavond deed De Hond nog voorkomen alsof alles voor hem een complete verrassing was. Hij ziet geen reden te vertrekken. De geschorste topman hoopt nu dat de aandeelhouders zijn positie redden. Dit moet over twee weken gebeuren, wanneer een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders is bijeengeroepen.
Intussen zal de oprichter van Newconomy proberen steun te vinden bij met name de kleinere aandeelhouders. Hij mikt op nieuwe beleggers, die vorig jaar maart met de campagne ’Nieuwe Tijden, Nieuwe Kansen’ warm werden gemaakt voor een aandeel Newconomy. De Hond vertrouwt daarbij op zijn retorische gaven. Als een echte communicator zal hij de komende weken
proberen een aanhang te mobiliseren. Het zou de commissarissen
een gruwel zijn, wanneer dit ontspoort in demagogie.
De Hond moet een meerderheid onder de aandeelhouders zien te vinden. Maar dat zal niet gemakkelijk gaan. Want juist de grootaandeelhouders, onder wie de participatiemaatschappij Nesbic, hebben op zijn ontslag aangedrongen.
De commissarissen van Newconomy zijn van een tamelijk zwaar kaliber. Hans Brouwer was van 1997 tot 2000 directeur van
Amsterdam Exchanges. Voor hij in 1991 general manager van de Amsterdamse Effectenbeurs werd, was hij lid van het dagelijkse bestuur van de Vereniging voor de Effectenhandel. Bij ABN was hij tussen 1981 en 1988 actief in verschillende management-functies.
Voorzitter van de Raad van Commissarissen is Pieter van
Hoogstraten, mede-oprichter en ex-bestuurder van KPN Multimedia. Van Hoogstraten zit thans in de concernleiding van de Datelnet Groep. De andere leden van deze toezichthoudende raad zijn Dimmes Doornhein, ex-directeur DDV Telecommunications & Media Consultants en Arthur van Hoff (ex Sun Microsystems, thans directeur van Marimba).
Redactie VNUNET