Bij de verkiezing uit 800 overheidsites heeft amsterdam.nl met 90 punten gewonnen. Het Ministerie van Economische Zaken (minez.nl) won als beste ministerie.
Deze tweede verkiezing onder de naam Internetmonitor is het grootste onderzoek onder non-profitsites in Nederland en wordt in opdracht van overheid.nl uitgevoerd door het Nederlands Economisch Instituut (NEI) in Rotterdam. Doorslaggevend is dat amsterdam.nl volgens het rapport goede en volledige informatie biedt en overzichtelijk is.
De portal amsterdam.nl krijgt dagelijks zo’n 8000 bezoekers die gemiddeld 7 minuten blijven, aldus siteredactrice Ingrid Magilsen. Service aan het publiek is voor haar het belangrijkste, zoals via Internet een geboorteuittreksel aanvragen, ook vanuit het buitenland. De portal omvat nu 65 Mb (zonder de subsites), met 3700 harde pagina’s en 40.000 database records. Host is Energis, het voormalige DDS-onderdeel. Aan out-of-pocketkosten voor de opzet is voor versie twee (de huidige) 130.000 gulden betaald; voor de eerste versie 35.000 gulden.
Volgens Magilsen waarderen bezoekers vooral de overzichtelijkheid, zo blijkt uit eigen onderzoek, maar vinden velen (waaronder grote aantallen uit het buitenland) de site wat saai. Meer budget plus een grotere bewustwording van de mogelijkheden binnen de organisatie zijn twee wensen die hoog op het verlanglijstje staan. De site is bezig een nieuw contentmanagement-systeem te zoeken voor verdere uitbouw en werkt aan een uitgebreide vacaturebank.
Bij de specialistische overheidssites en in het totaalklassement staat de site van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (wsnp.rvr.org) aan kop met 91 punten. Onder de 20 beste websites bevinden zich vijf van verschillende Kamers van Koophandel, drie van gemeenten (relatief weinig gezien het aantal van 700 gemeenten), drie van zelfstandige bestuursorganen zoals de Waarborg platina en slechts één provinciesite, die van Friesland.
Volgens Erik Hup, programmamanager vanhttp://www.helpdesk.overheid.nl biedt de uitslag een indicatie voor de toegankelijkheid van overheidsinformatie op Internet. Het algemeen gemiddelde ligt net onder het midden. Dit betekent dat de meeste overheidswebsites nog in de beginfase verkeren. Dit jaar ligt de score wel iets hoger, met name omdat de techniek van Internet beter wordt benut.
In het algemeen is de kwaliteit van de sites gestegen, vindt Hup, die overheden begeleidt bij het opzetten en beheren van sites. Naar verwachting gaat het onderzoek volgend jaar 1600 sites omvatten en is daarmee in Nederland het omvangrijkste op non-profitgebied. De portal http://www.overheid.nl krijgt dagelijks zo’n 10.000 bezoekers.
Duidelijk minpunt is volgens Hup het gebruik van Flash, vooral als dat zonder alternatief gebeurt. Hij is ook niet geheel gelukkig met het grote aanbod van PDF-documenten op bijvoorbeeld de site van de Tweede Kamer. Veel gebruikers willen namelijk meer met een document dan alleen lezen. Als één van de belangrijkste factoren voor succes noemt hij groepswerk: sites die door een groep organisaties worden opgezet, doen het vaak veel beter dan ‘losse’ sites. Als positief voorbeeld noemt hij de sites van de rechtbanken of de van de Kamers van Koophandel. Het complete rapport is als PDF te downloaden viahttp://www.helpdesk.overheid.nl.
Infoprojects, het bedrijf dat de site van de gemeente Amsterdam heeft opgezet, heeft speciaal voorhttp://www.amsterdam.nl een content management system ontwikeld, Iprox. Dit biedt gebruikers de keus uit twintig standaardpagina’s op basis van XML. Volgens directeur Henny Palmen van Infoprojects maken enkele deelsites van Amsterdams al meer gebruik van de mogelijkheden dan de portal waar zij in zitten. Iprox komt nu als apart product op de markt. Infoprojects maakt onder meer de sites van minister Van Boxtel, de provincie Overijssel, het Rijkstinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en musea. Verder maakt het intranetten voor bedrijven als Shell en interactieve CD-roms voor o.a. de Consumentenbond, de politie en snoepfabrikant Mars. bij het snelgroeiende bureau werken 11 mensen.
Morgen (woensdag) reikt minister Van Boxtel op een bijeenkomst vanhttp://www.helpdesk.overheid.nl de jaarlijkse WebWijzer Awards aan overheidssites uit, de bekroningen van (semi-)overheidssites die als voorbeeld moeten dienen en sites beoordelen op inhoud, navigatie en techniek.
Top-20 overheidssites alle categorieën
1 Wet schuldsanering natuurl. pers. wsnp.rvr.org 91 punten
2 Universiteit van Amsterdamhttp://www.uva.nl90 punten
3 Waarborg platina, goud en zilverhttp://www.waarborg.nl90 punten
4 Ministerie van Economische Zakenhttp://www.minez.nl85 punten
4 Ministerie van EZhttp://www.minez.nl85 punten
5 Provincie Frieslandhttp://www.fryslan.nl84 punten
6 Centrale Commissie voor de Statistiekhttp://www.cbs.nl/nl/organisatie/ccs.htm84 punten
7 Gemeente Amsterdamhttp://www.amsterdam.nl83 punten
8 KvK Utrechthttp://www.utrecht.kvk.nl83 punten
9 KvK Veluwe en Twente.http://www.deventer.kvk.nl83 punten
10 Ned. Inst. v. Registeraccountantantshttp://www.nivra.nl 82 punten
11 Ministerie van Onderwijs, C. & W.http://www.minocw.nl81 punten
12 Plantkundige diensthttp://www.minlnv.nl/pd80 punten
13 Gemeente Rotterdamhttp://www.stadhuis.rotterdam.nl80 punten
14 Productschap Tuinbouwhttp://www.tuinbouw.nl79 punten
15 Stg. borgstellingsfonds voor de landbouw
http://www.minlnv.nl/infomart/regeling/fin_soc/regirf2.htm79 punten
16 KvK Drenthehttp://www.meppel.kvk.nl78 punten
17 KvK Noordwest-Hollandhttp://www.alkmaar.kvk.nl78 punten
18 Vereniging van KvKhttp://www.kvk.nl78 punten
19 Gemeente Groningenhttp://www.groningen.nl78 punten
20 Gemeente Eindhovenhttp://www.eindhoven.nl77 punten