Bill Clinton hielp internet groot worden, aldus een werkgroep die door de president zelf in het leven is geroepen. Republikeinen zien het toch anders.
Op de valreep van het presidentschap van Bill Clinton, heeft een door de president in het leven geroepen studiegroep een rapport gepubliceerd waarin de rol van het Clinton-Gore team in de groei van het internet wordt geprezen. Acht jaar geleden, toen Slick Willie als relatief onbekende gouveneur van Arkansas de mars naar het Witte Huis inzette, was internet niet veel meer dan een bescheiden onderzoeksmiddel van de wetenschappelijke gemeenschap. Nu, twee termijnen verder, is het een sociale en economische factor van formaat.
"De Clinton-Gore administratie kwam aan het roer tijdens de dageraad van het Digitale Tijdperk", aldus het rapport van deWhite House Electronic Commerce Working Group, "en heeft ons door de meest fundamentele transformatie in de geschiedenis van ons land geleid." Dit is ondermeer geschied, aldus de werkgroep, door het aansporen van innovatie en competitie, door regelgeving en het hervormen van de telecommunicatie wetgeving. Voorts hielp het afzien van het fiscaal belasten van internet de investeringen in IT-infrastructuur accelereren. Ook was Clinton richtinggevend in het aantrekkelijk maken van internet voor scholen, ziekenhuizen, overheidsdiensten en bibliotheken. Internet, zo concludeert de werkgroep, is dankzij Clinton en zijn eerste luitenant Gore, niet verworden tot een speeltje van de elite, maar ook een plaats waar de technologischehave-nots en digibeten terecht kunnen.
Bescheiden is het rapport al met al niet. Maar dat is de uitgaande president evenmin. Clinton, die afgelopen zaterdag het roer overgaf aan zijn Republikeinse opvolger George W. Bush, deed ook zelf nog een duit in het zakje. "Gedurende mijn bewind", aldus The Comeback Kid, "is de Amerikaanse economie en maatschappij wezenlijk veranderd door nieuwe informatie en communicatie technologie. Vice-president Gore en ik hebben er hard aan gewerkt om Amerikanen de mogelijkheid te bieden te halen uit de nieuwe mogelijkheden wat er in zit."
Niet iedereen deelt echter de mening van de zelfproclamerende president. Richard Armey, meerderheidsvoorzitter in het Huis van Afgevaardigden, liet via een woordvoerder weten dat het juist het gebrek aan inzicht van Clinton en Gore is geweest, dat het internet heeft doen groeien. De Republikein: "De tech-explosie kwam voort uit het feit dat de regering de ontwikkelingen te langzaam opmerkte om het dood te reguleren. De bureaucreatie maalt traag, en daar heeft het internet van geprofiteerd." Veel Clinton-beleid, aldus Armey’s woordvoerder Richard Diamond, werd juist met afschuw bekeken door de technologie-gemeenschap. Als voorbeeld haalde Diamond het email-afluister-systeem Carnivore aan, dat door de FBI onder Clinton in gebruik is genomen. De Republikeinse goegemeente maakte er voorts een punt van dat het beleid waar internet van geprofiteerd heeft, is ontwikkeld binnen de Federal Trade Commission en de Federal Communications Commission. Die commissies, wier beleid Bush zeker zal overnemen, zijn niet een speeltje van de president, maar plekken waar beide partijen samen tot beleid komen. De eer komt dus niet Clinton toe, aldus de Republikeinen, maar beide partijen.