Nederland en Vlaanderen krijgen er een universiteit bij: de Transnationale Universiteit Limburg. De nieuwe universiteit is vooral gericht op de versterking van de kenniseconomie in de regio. Vanaf september gaat de TUL opleidingen aanbieden op het gebied van ICT, biomedische technologie en onderwijswetenschappen.
Wie afstudeert, krijgt drie diploma’s: het Vlaamse licentiaat, het Nederlandse doctoraaldiploma en het nieuwe bachelor masterdiploma. "Dit vooruitzicht moet een geweldige toeloop van studenten betekenen", zei de Nederlandse minister Hermans van onderwijs gisteren bij de ondertekening.
De TUL is een initiatief van de universiteiten van Maastricht (UM) en Hasselt (LUC). De UM telt 11.000 studenten, het Limburgs Universitair Centrum 2500. De nieuwe universiteit, voor Nederland de vijftiende, voor Vlaanderen de zevende, levert op korte termijn tweehonderd banen op. De financiering ligt bij de TUL zelf, die daarvoor fondsen en geldbronnen in de regio aanboort. Beide overheden hebben een startsubsidie beschikbaar gesteld van twee miljoen gulden. Hermans benadrukte dat hij niet van plan is in te springen als er niet genoeg geld op tafel komt voor de TUL. Zijn Vlaamse collega Vanderpoorten bepleitte gisteren meteen al aansluiting van de universiteiten van Aken en Luik bij de TUL.
De Universiteit Maastricht en het Limburgs Universitair Centrum verzorgen momenteel ook al een gezamenlijke opleiding in de kennistechnologie.