De wat haperingen vertonende Amerikaanse economie zal alleen dit jaar achterblijven bij de groei in Europa. In de komende jaren zal de economie in de VS echter de draad weer oppakken en sneller groeien dan de Europese economie. De reden: de positieve invloed van ICT, die in de VS nu eenmaal veel sterker is dan hier.
Dat beeld schetst de Amerikaanse bank SalomonSmithBarney in de net verschenen Global Economic Outlook Strategy. De bank denkt dat de Amerikaanse economie jaarlijks structureel met vier procent moet kunnen groeien. In haar jongste ramingen wordt die groeitrend in 2002 alweer gevolgd. Ook in de drie jaren die daarop volgen voorziet de bank een groei van 3,5 procent. Ter vergelijking: de Europese Centrale Bank gaat er nog steeds vanuit dat de eurozone een groeipotentie heeft van 2 tot 2,5 procent. De eurozone zal dan ook alleen dit jaar harder groeien dan de VS. Het snelle herstel van de euro tegenover de dollar zou dan ook wel eens tijdelijk kunnen zijn. Als de VS weer harder gaan groeien, komt de euro opnieuw onder druk te staan.
De onderzoekers van SalomonSmithBarney denken dat de prestatieverschillen vooral worden veroorzaakt door de lagere productiviteit in Europa. De langdurige groeiversnelling van de Amerikaanse economie in de tweede helft van de jaren negentig is vaak verklaard uit de grootschalige toepassing van informatie- en communicatietechnologie (ict). Dat effect keert in de VS weer terug, inclusief de relatief lage inflatie die daarbij hoort.
In de eurozone zal ict een minder prominente rol spelen met als gevolg minder grote productiviteitsstijgingen. SalomonSmithBarney voorspelt voor de euro-economie echter wel een stabiele groei en een lage inflatie die dit jaar al weer onder het door de Europese Centrale Bank gewenste plafond van 2 procent uitkomt.
De komende maanden moet de eurozone kunnen profiteren van de sinds oktober sterk gedaalde olieprijs en sterk gestegen eurokoers: dit zou op den duur een lagere inflatie moeten geven. Dat effect in combinatie met een wat mindere economische groei in de twaalf eurolanden, zou de ECB de komende maanden ruimte moeten geven om de rente wat te verlagen, denken inmiddels steeds meer analisten.