Leveranciers van hardware en software voor opslagsystemen kregen vorig week een tik op de vingers van de financiële wereld. Wallstreet-bedrijf Robertson Stephens gaf lagere waarderingen af aan een tiental hightech bedrijven, waaronder EMC, Veritas Software en Network Appliance.
Verschillende industrievolgers reageren geschokt; de economische teruggang leek immers niet te gelden voor de opslagmarkt omdat een explosieve groei werd verwacht van opslag van data. De teloorgang van veel dotcombedrijven leidt echter tot minder rooskleurige voorspellingen. Verschillende analisten en woordvoerders van bedrijven die hardware en software voor opslagsystemen bouwen, hameren erop dat de opslagmarkt sterk blijft. "De uitgaven aan opslagsystemen blijven groeien, al gaat dat wel langzamer dan vorig jaar", stelt Carl Greiner, analist van de Meta Group. Hij voegt daaraan toe dat het dalen van de koersen van opslagbedrijven niet onrustbarend is. "Die koersen lagen ook te hoog, net als die van andere technologiefondsen."
Nasdaq-griep
Na de waarschuwing van de financiële wereld dat ook opslagbedrijven minder snel groeien, deden geruchten de ronde dat leveranciers van opslagsystemen te maken krijgen met failliete dotcombedrijven die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Een woordvoerder van EMC Nederland sluit niet uit dat het bedrijf daarmee te maken krijgt, maar volgens hem is dit nog niet voorgekomen.
Mike Ruettgers, ceo van EMC, heeft een stelliger mening. Voor een gehoor van financiële analisten verklaarde hij dat zijn bedrijf niet te maken krijgt met bedrijven die hun rekeningen niet kunnen betalen. "Wij maken producten die we aan u verkopen. En u betaalt contant", aldus de flamboyante topman.
Vermomd met een operatiemasker, een haarnetje en groene rubberen handschoenen verwees hij naar een vorig congres waar hij als diagnose stelde dat de financiële wereld de Nasdaq-griep had. Toen hij de verzekering kreeg dat het veilig was zijn beschermende kleren uit te doen, ging hij verder met zijn analyse van de markt. Ruettgers is ervan overtuigd dat de uitgaven aan opslagsystemen blijven groeien. "Veel bedrijven kunnen hun uitgaven aan dataopslag niet onder controle houden. Daarom geven ze een groter deel van hun IT-budget uit aan EMC dan aan hun serverleveranciers." Volgens hem moeten serverleveranciers als Sun en HP zich zorgen maken. Het is wellicht een teken aan de wand dat juist Sun en HP proberen marktaandeel van EMC af te snoepen door het afgelopen jaar met open opslagsystemen op de markt te komen.
Tim Scannel, analist van het in Boston gevestigde Mobile Insights, is het met de voorspelling van Ruettgers eens. "Op de korte termijn zal EMC niet veel last hebben van het failliet gaan van dotcommers. Maar als bedrijven gaan besparen op hun uitgaven aan opslag zal EMC dit wel in zijn portemonnee voelen."
Technische doorbraken
William Hurley, analist van de Yankee Group, signaleert dat de rol van opslag de afgelopen jaren flink is veranderd. "Opslag werd lange tijd stiefmoederlijk behandeld. Inmiddels is het een vast onderdeel geworden van het algemene IT-budget."
Hij verwacht veel van twee technische doorbraken die de markt van opslagsystemen ingrijpend zullen veranderen. "In de loop van 2002 komen er routers en communicatiepoorten op de markt die gebaseerd zijn op het IP-protocol. Deze zullen aanvankelijk worden gebruikt om san-eilanden met elkaar te verbinden. Daarna vinden ze hun toepassing in schakelaars en routers die integratie mogelijk maken van opslag- en datanetwerken."