Een aantal bedrijven dat zich bezighoudt met digitale satellietontvangst, gaat de krachten bundelen. Over een week starten ze met het Satellietplatform om de positie van satellietontvangst als alternatief voor kabel te verbeteren.
Het platform is een initiatief van onder meer Philips, Astra en HSO en het is de bedoeling dat fabrikanten, woningbouwcorporaties en andere belangstellenden zich aansluiten.
Volgens het platform hebben momenteel ruim 300.000 mensen een satellietschotel aan de muur geschroefd. Elke maand komen er 5.000 mensen bij die kiezen voor dit alternatief voor de kabel. Het klantenbestand bestaat nu vooral uit allochtonen die via de satelliet de zenders van hun vaderland kunnen ontvangen en uit mensen die in buitengebieden wonen waar de kabelmaatschappijen geen kabel willen aanleggen vanwege de te hoge kosten.
Het Satellietplatform wil de vrijheid van de consument bevorderen om voor de ontvangst van televisie en andere diensten te kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden. De meest populaire is tot nu toe kabel.
Behalve voor de ontvangst van televisiezenders kan een satelliet ook dienen voor telefonie en voor internet. Dat laatste is vooralsnog echter weinig aantrekkelijk, omdat voor het uploaden van informatie naar de satelliet gebruik moet worden gemaakt van een gewone telefoonverbinding. Het downloaden kan wel via de satelliet en daarbij zijn in elk geval in theorie zeer hoge snelheden mogelijk.
Maar het wil ondanks alles nog niet echt lukken. Gisteren schortte het Amerikaanse Globalstar de betaling van zijn schulden op om het in elk geval dit jaar nog te kunnen uitzingen. Het nu tien jaar bestaande bedrijf heeft maar een schamele 31.000 klanten weten te werven voor satelliettelefonie. Vorig jaar moest satellietaanbieder Iridium al om dezelfde reden faillissement aanvragen. De opkomst van mobiele telefonie is tot dusver vooral de doodsteek gebleken voor satellietaanbieders.
Het opschorten van de schuldbetalingen is voorlopig goedgekeurd door de aandeelhouders van Globalstar, waaronder grote namen als Qualcomm, Vodafone en DaimlerChrysler Aerospace.