Ook het Damrak is in gespannen afwachting van de (kwartaal-)resultaten van Amerikaanse bedrijven. De beleggers nemen het zekere voor het onzekere en doen even de risicovolle technologie- en media-aandelen van de hand. Het lukte de AEX geen enkele keer te plussen; de Index sloot 1,5 procent lager op 631,83 punten.
De zwaargewichten in de techsector, Philips en Asml, hadden beide last van een nogal deprimerend rapport van J.P. Morgan over de chipsector. J.P. Morgan verwacht dat de kapitaalsbestedingen in de halfgeleidersector met 10 procent zullen afnemen. Dit is ongeveer in lijn met de negatieve verwachtingen van chipgigant Intel dat voor het komende kwartaal uitgaat van een omzetdaling van 15 procent. Hoewel deze Intel-cijfers bij het sluiten van de Amsterdamse beurs nog niet bekend waren, moesten zowel Philips als Asml alvast een stapje terug doen. Het elektronicaconcern verloor 3,2 procent op 42,17 euro en de chipmachine-fabrikant verloor 3 procent op 27,40 euro.
Ook in de telecomsector moest er fors worden ingeleverd. Zo zakte KPN Telecom 3,3 procent in, nadat het Amerikaanse Standard & Poor het concern een lagere kredietbeoordeling had gegeven. S&P verwacht niet dat KPN erin zal slagen zijn schulden op korte termijn naar een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Ook telecom-midkapper Versatel moest fors terug (-10 procent), nadat de Duitse Commerzbank een lager koersdoel voor het bedrijf had geformuleerd.
Eigenlijk kende de tech- en telecomsector alleen maar verliezers. Zo moest kabelaar UPC 9,6 procent inleveren op 15 euro, nadat het bedrijf eerder had gemeld dat het zijn Zwitserse activiteiten staakt vanwege financiële problemen bij het moederbedrijf. Bovendien maakte UPC bekend dat het 250 medewerkers zal ontslaan als onderdeel van een omvangrijke reorganisatie.