Aanpassing van het Internet Protocol moet internetters beter beschermen tegen inbreuk op hun privacy door het onderscheppen van het gebruikte IP-adres.
Werknemers van het Canadese bedrijf Zero-Knowledge en een aantal andere specialisten zijn in het najaar van 2000 het Nymip-initiatief gestart. Deze werkgroep wil een garantie voor anonimiteit toevoegen aan het Internet Protocol. De huidige versie van het protocol maakt het mogelijk om op grond van het te onderscheppen IP-adres het surfgedrag in kaart te brengen en bijvoorbeeld de locatie van internetters te achterhalen. Onderdelen in de IP-laag moeten kunnen communiceren zonder informatie vrij te geven over de identiteit van de onderdelen. De werkgroep noemt dit gecontroleerde ‘nymiteit’.
De term ‘nym’ is afkomstig van de Freedom-software die het bedrijf sinds twee jaar voor een deel gratis op de markt brengt. Het Freedom-network van Zero-Knowledge, een wereldwijd netwerk van servers dat het bedrijf samen met IBM uit de grond aan het stampen is, geeft surfers een anonieme identiteit in het internetverkeer en versleutelt de over internet te versturen informatiereal-time. Een gebruiker die toegang zoekt tot het wereldwijde netwerk krijgt via het Freedom-network een ‘nym’ toegewezen. Mensen die privacy-gevoelige informatie willen onderscheppen krijgen daarmee het nakijken.
Volgens Simon Hania, manager technische zaken bij XS4all, is privacy van internetters een belangrijk goed. Hij juicht het Nymip-initiatief toe. "XS4all vindt het belangrijk dat een internetter zelf kan bepalen wat bedrijven van je weten en wat niet. Het is toe te juichen om het Nymip-voorstel voor te leggen aan het Ietf (Internet engineering task force) om snelle implementatie te garanderen. Onze ervaring is dat heel veel klanten van XS4all de Freedom-software proberen, al kan ik niet aangeven hoeveel mensen er uiteindelijk van deze software gebruik blijven maken. Bij ons staat sinds december 1999 een server van Zero-Knowledge, de eerste in Europa destijds."
Brancheorganisatie Nlip (Vereniging van Nederlandse Internet Providers) is volgens Hans Leemans, waarnemend voorzitter van de organisatie, niet in een levendige discussie over ‘nyms’ verwikkeld met zijn aangesloten leden. Hij schrijft dit met name toe aan het feit dat het Nymip-voorstel nog niet heeft geleid tot concrete voorstellen. Leemans wijst er overigens op dat volstrekte anonimiteit op internet niet wenselijk is. "Er is in de discussie rond privacy altijd een spanningsveld tussen anonimiteit en de mogelijkheid om de internetter die over de schreef gaat op te kunnen laten sporen door de politie."
Hania geeft aan dat het opsporen en uitlezen van emails in het Freedom-Network moeilijk te realiseren is. "De software is zo in elkaar gezet dat je een gebruiker alleen van de dienst uit kunt sluiten. Door versleuteling valt niet precies te achterhalen welke anonieme identiteit aan een gebruiker van de dienst is toegekend. Wel is het zo dat de broncode van de Freedom-software voor iedereen ter inzage klaar ligt."