De technologiestichting STW subsidieert dit jaar meer voorstellen voor wetenschappelijk onderzoek dan vorig jaar. STW ontvangt per jaar ruim 250 projectaanvragen, waarvan het dit jaar 40 procent wil subsidiëren. De stichting heeft zo’n negentig miljoen gulden te verdelen.
De ingediende voorstellen worden in groepen van twintig beoordeeld door een commissie. Iedere keer dat deze bij elkaar komt, worden steeds acht voorstellen ondersteund met ten hoogste twee miljoen euro (4,4 miljoen gulden). De stichting heeft als doel wetenschappelijk onderzoek en de toepassing daarvan te stimuleren. STW financiert het volledige onderzoeksbudget dat de stichting voor het voorstel afdoende dunkt.
Vorig jaar zag de stichting zich gedwongen slechts 30 procent van de voorstellen goed te keuren. De aanvragers kwamen met steeds duurdere voorstellen, een groei die sterker was dan die van de financiële middelen van de stichting. STW, gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Wetenschappen – via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek – hoopte vergeefs van de twee ministeries tot het jaar 2004 per jaar 25 miljoen gulden extra te krijgen. Het uitblijven van extra fondsen dwong de stichting het aantal toekenningen te beperken.
Innovatie
STW stelt dat bezuiniging resulteerde in het afwijzen van "uitstekende onderzoeksvoorstellen met prima kansen voor innovatie in Nederlandse bedrijven". De stichting ging vorig jaar met pijn in het hart over tot het terugbrengen van het goedkeuringspercentage naar 30 procent. Volgens een woordvoerster is het gevaar groot dat bij afname van dit percentage de kwaliteit daalt van de voorstellen die worden ingestuurd. "Onderzoekers zien ervan af een aanvraag te schrijven als de kans op succes gering is."
Communicatietechnologie
De technologiestichting STW heeft jaarlijks zo’n twintig miljoen gulden over voor onderzoek op het gebied van de communicatietechnologie. Onderzoekers moeten zich dan wel concentreren op niet-lineaire, quantum- en geïntegreerde optica, materialen, halfgeleider-lasers en optische communicatiesystemen voor de technologische infrastructuur van computernetwerken, zo meldt het jaarverslag van 1999.
STW wil met het platform Communicatietechnologie onderzoek op dit gebied bundelen, en de universitaire wereld en de industrie met elkaar in contact brengen.
Geïntegreerd
Al meer dan tien jaar subsidieert de stichting micro-elektronisch onderzoek. Het werkterrein is in die jaren ingrijpend veranderd. Oorspronkelijk beperkte de bijdragen van de stichting zich tot onderzoekers en gebruikers op het gebied van het ontwerpen van geïntegreerde schakelingen. Daar kwamen later onderzoeken naar specifieke onderdelen hiervan en ontwerpen voor gehele systemen bij.
Sinds 1998 steunt de stichting ook onderzoekers op het terrein van de halfgeleider technologie, zoals de fabricage van ic’s, halfgeleidermaterialen en device-technologie. STW wil ook initiatieven op het gebied van ingebedde systemen ondersteunen en hoopt onderzoekers uit al deze gebieden in contact te brengen met collega’s uit Duitsland en België.
Neurale netwerken
De stichting draagt met jaarlijks zo’n zes miljoen gulden bij aan zo’n tien fundamentele projecten op het gebied van neurale netwerken. Neurale netwerken lossen door het aanbieden van passende voorbeelden complexe problemen op, zelfs wanneer een methode voor het op te lossen probleem niet aanwezig is.