Na onlangs al metataal XML omarmd te hebben komt Sun Microsystems naar verwachting in februari met een uitgebreid antwoord op Microsoft .Net, én op de web-gebaseerde initiatieven van andere softwareleveranciers. Onder de codenaam Brazil werk Sun momenteel aan een web-architectuur om URL-gebaseerde interfaces te ontwikkelen voor applicaties en apparaten.
Sun hult zich vooralsnog in stilzwijgen over de komende aankondigingen, begin februari in San Francisco. Het ligt echter in de lijn der verwachting dat het evenement opent met de presentatie van de web-gebaseerde software die nu wordt ontwikkeld onder de codenaam Brazil. Daarmee zal Sun een poging doen zich te ontworstelen aan het imago van een hardwareleverancier, voor wie software bijzaak is. Tegelijkertijd vormt Brazil het antwoord op het door Microsoft aangekondigde .Net-initiatief.
URL-interfaces
Van Brazil is al een testcode te vinden op internet. Ontwikkelaars kunnen deze onder de Sun Community Source License downloaden. De kern van Brazil is een op internet gebaseerd applicatie-kader. Oorspronkelijk was de software bedoeld om URL-gebaseerde interfaces te ontwikkelen voor smartcards, zodat die via een gewone browser te benaderen zouden zijn. Het Brazil-project evolueerde al snel tot een uitgebreidere architectuur om die URL-interfaces ook voor allerlei verschillende applicaties en apparatuur te schrijven.
Met de Brazil-software is het de bedoeling dat stand alone-computers via internet kunnen samenwerken. Tegelijkertijd wil Sun de mogelijkheid bieden legacy-applicaties in de architectuur op te nemen. Brazil is gerelateerd aan Suns iPlanet-software. Daarmee wil de leverancier de komende maanden zijn visie onderbouwen op het ontwikkelen van herbruikbare internetdiensten.
Laatste in rij
Sun is de laatste in rij van de grote fabrikanten die met een aankondiging komt op het gebied van web-gebaseerde software. IBM claimt dergelijke software al enkele jaren te ontwikkelen. Pok Hewlett-Packard levert al enkele jaren vergelijkbare componenten. De aankondiging van Microsoft, vorig jaar, dat Microsoft .Net het zwaartepunt wordt van zijn software-ontwikkeling, heeft dit segment volop in de schijnwerpers geplaatst. In december kwam Oracle met zijn beoogde .Net-killer Oracle 9i Dynamic Services.
Het is echter nog uiterst onzeker hoe deze markt zich na alle luidruchtige aankondigingen gaat ontwikkelen. Veel concrete producten zijn er nog niet. Microsoft heeft meest veelomvattende visie naar buiten gebracht, maar meer dan een visie is het op dit moment nog niet. Het zal nog zeker anderhalf jaar duren voor .Net tot zichtbare resultaten leidt. Dynamic Services is volgens Oracle wel beschikbaar, maar vooralsnog alleen inzetbaar in business-to-business dienstverlening.
Het marketinggeweld dat Microsoft ontwikkelt rond .Net heeft wel geleid tot verhevigde activiteit van zijn concurrenten. Sun heeft onlangs, gedwongen door kritiek op het uitblijven van een reactie op .Net en ontwikkeltaal C#, aangekondigd drie Java api’s uit te brengen voor XML. Deze taal vormt een belangrijk onderdeel van Microsoft .Net.