Silicon Valley staat bekend als het epicentrum van ict-ontwikkelingen. Opvallend is dat in het onderwijs de toepassing van ict achterblijft. Topmannen van hightech-bedrijven maken zich de laatste tijd sterk voor verbetering van het onderwijssysteem. Nederlands’ minister voor Onderwijs Hermans was deze week op studiereis in Silicon Valley.
Er zijn in Californië best goede openbare scholen voor basis- en voortgezet onderwijs te vinden. In vergelijking met de andere staten blijft de kwaliteit van het onderwijs echter al vele jaren achter. En op onderwijsgebied scoren de VS internationaal gezien toch al niet goed. Een belangrijke buffer voor het tekort aan knappe koppen in het land is de ‘braindrain’ vanuit Azië, Canada en Europa.
Dit baart de topfunctionarissen in Silicon Valley ernstig zorgen. Twee durfkapitalisten, John Doerr van Kleiner Perkins en Tim Draper van Draper Fischer Jurvetson, spanden zich afgelopen najaar in voor verbetering van het onderwijs. Vlak voor de verkiezingen schreven Cisco-topman John Chambers en Doerr een gloedvol betoog in de lokale krant over de beroerde toestand van de scholen. "Meer dan de helft van de scholen in Californië ontbeert adequate elektrische voorzieningen voor computers. En al zouden ze die hebben, Californië staat onderaan wat betreft het aantal computers dat per scholier beschikbaar is."
Studiereis
Deze week maakt Nederlands onderwijsminister Hermans een studiereis door het gebied rond de baai van San Francisco. Hij wil zich zo een beeld vormen van de toepassing van ict in het Amerikaanse onderwijs. De minister bezoekt scholen in San Francisco, Oakland en Silicon Valley. De bezochte scholen zijn vergevorderd met de invoering van ict-toepassingen in het onderwijs. Docenten en leerlingen presenteren hun ervaringen en de minister krijgt een rondleiding door de scholen.
De bezochte scholen steken ruim boven het gemiddelde uit. Ze hebben ict expliciet in hun onderwijssysteem opgenomen, zoals de ‘School of the Future’, die is opgericht door adviesbureau Arthur Andersen.
Eerste stappen
Vorig jaar heeft Hermans scholen aan de oostkust van de VS bezocht. Eén van de conclusies van dat bezoek was dat succesrijke eerste stappen bij introductie van ict in het onderwijs van groot belang zijn voor het uiteindelijke welslagen. Tijdens het bezoek nu wordt daarom ook gezocht naar voorbeelden van geslaagde eerste stappen die in Nederland toepasbaar zouden zijn en naar de lessen die de Amerikanen in de praktijk geleerd hebben. Daarnaast wil de delegatie ook een indruk krijgen van nieuwe technologische ontwikkelingen die relevant zijn voor het onderwijs. De groep bezoekt daarom ook Sun Microsystems en het Cyberlab van de Stanford Universiteit. Er is een bijeenkomst met IBM over ‘open source’ software. Apple ontvangt de delegatie bij de Macworld-beurs die deze week in San Francisco plaatsvindt.
Aan het eind van de week reist Hermans door naar Vancouver voor een presentatie door het Canadese ministerie van Economische Zaken over Schoolnet, de Canadese variant van Kennisnet.