Apple-president Steve Jobs zoekt een uitweg uit de recente perikelen middels het bieden van complete applicatiepakketten. Die software moet het Macintosh-platform aantrekkelijker maken. Het bedrijf hoopt daarmee ook zijn overtollige voorraden weg te werken.
Begin deze maand voerde Apple forse prijsverlagingen – tot wel duizend dollar – door als tweede stap om de grote voorraden in het distributeurskanaal te verminderen. Als eerste stap bood de computerfabrikant kortingen na aankoop (mail in rebates).
Volgens de Amerikaanse marktonderzoeker ARS (http://www.ars1.com) hebben wederverkopers van het bedrijf dusdanig grote voorraden dat ze nog 11,5 weken Mac-computers kunnen verkopen zonder nieuwe exemplaren bij Apple te bestellen. Toen Apple in december een winstwaarschuwing deed uitgaan, lag deze achterstallige verkoop op elf weken.
Lapmiddel
De opmars van de consumentencomputer iMac is over. Bovendien bleek de nieuwe design-computer Cube te duur voor ‘lichte’ gebruikers en te licht voor professionele Mac-gebruikers. De recente overstap naar desktopsystemen met twee G4-processors is volgens analisten slechts een lapmiddel, in afwachting van de verbeterde G4 Plus. Ondertussen bleven Apple’s Powerbook-laptopcomputers nog beperkt tot de vorige generatie PowerPC-processor, de G3.
Apple heeft niet alleen processor-problemen met zijn laptops; chipfabrikant Motorola is nog altijd niet in staat zijn langverwachte G4 Plus in grote aantallen te produceren. Die PowerPC 7450-chip, bekend onder de codenaam V’Ger, haalt aanzienlijk hogere kloksnelheden dan de huidige PowerPC 7400-processors.
Tussenstap
Berichten doen de ronde dat Apple nu grijpt naar de 7410-variant die Motorola heeft ontwikkeld voor ingebedde toepassingen. Die chip is geproduceerd op 0,18 micron, wat een lager energieverbruik of een licht hogere kloksnelheid mogelijk maakt. Het wachten is nog altijd op de echte sprong voorwaarts voor het PowerPC-platform de G4 Plus, die volgens geruchten pas in juni in grote aantallen op de markt komt.
Ondertussen zoekt mede-oprichter Steve Jobs zijn heil in media- en consumentensoftware om het Mac-platform aantrekkelijker te maken. Hiervoor ontwikkelt Apple eigen software én werkt het samen met andere softwareleveranciers om hun producten via gebundelde Mac-aanbiedingen in de markt te zetten.
Licentie verder open
Afgelopen vrijdag heeft Apple een nieuwe versie van zijn eigen, semi-open gebruikslicentie voor zijn Darwin-software uitgebracht. De verbeteringen in deze aangepaste versie 1.2 van de Apple Public Source License (Apsl) zijn het schrappen van eerder opgelegde de beperkingen die de ‘open source’ gemeenschap in het verkeerde keelgat waren geschoten.
‘Open source’ voorvechter Richard Stallman, van de Free Software Foundation, had kritiek op drie punten: software-ontwikkelaars waren volgens de Apsl verplicht de broncode van alle wijzigingen aan Apple’s semi-open software te publiceren, alle wijzigingen dienden gemeld te worden aan Apple, en de Macintosh-fabrikant gaf zichzelf het recht de gebruiksovereenkomst te allen tijde te annuleren bij beschuldigingen van patentinbreuk.
Die eerste twee punten zijn nu door Apple geschrapt, terwijl het derde punt is afgezwakt. Apple mag de licentie alleen intrekken wanneer iemand de voorwaarden ronduit schendt óf een rechtszaak om patenten aanspant tegen de computerproducent.