America Online (AOL) neemt, na de definitieve goedkeuring van de Federal Communications Commission (FCC), Time Warner over.
Gisterenavond ging de FCC – de Amerikaanse overheidsinstelling die toezicht houdt op telecom- en internetbedrijven – onder voorwaarden akkoord met de ‘fusie’. Daarmee kwam er een voorlopig einde aan een overnameproces dat een jaar en één dag eerder begon. Nogal wat instanties, zowel in de VS als Europa, moesten hun goedkeuring geven aan de overname en beide bedrijven moesten gaandeweg dat proces regelmatig wat water bij de wijn doen. Door de fusie van de bedrijven ontstaat dan ook ’s werelds grootste mediabedrijf. AOL is de grootste internet-aanbieder ter wereld en Time Warner één van de grootste kabel- en mediabedrijven.
In december vorig jaar gaf de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) al toestemming voor het samengaan van AOL en Time Warner. En de Europese Commissie ging vorig jaar akkoord op voorwaarde dat AOL zijn banden met de Duitse uitgever Bertelsmann verbrak.
De FCC verbond wél een drietal voorwaarden aan de overname. Ten eerste moet AOL Time Warner – zoals het fusiebedrijf gaat heten – ook concurrerende internet-aanbieders breedbandtoegang geven tot het kabelnetwerk van Time Warner. Die eis had de FTC vorige maand overigens ook al gesteld, maar de FCC vult die nu wat duidelijker in.
Ten tweede: als het bedrijf mocht besluiten om in de toekomst te beginnen met het aanbieden van Instant Messaging-diensten (IM) die verder gaan dan de nu gebruikelijke ’tekst-en-plaatjes-chat-dienst’, bijvoorbeeldstreaming media ofvoice-over-IP, dan zal het daarbij samen moeten werken met een bepaald aantal concurrerende IM-aanbieders.
En ten derde moet Time Warner zijn financiële banden verbreken met de Amerikaanse telecomreus AT&T, de grootste kabelonderneming in de VS. AT&T heeft een belang in Time Warner Entertainment, maar zal dat af moeten bouwen, zo oordeelt de FCC.
De FCC let vooral op de communicatie en stelt daarom in het besluit de Instant Messaging centraal. Opmerkelijk is dat de twee Republikeinse leden van de FCC de restricties niet nodig vinden, maar dat de drie Democratische leden hun meerderheid hebben benut. Vandaar dat het overleg zo lang duurde. De Republikeinen krijgen overigens met de komst van de regering-Bush de meerderheid in de FCC.