Op de nieuwjaarsreceptie van de ICT-branceorganisaties sprak Henk Broeders, voorzitter van de Fenit, zijn zorgen uit over het ICT-beleid van de overheid.
Hij riep het kabinet op om een overkoepelende visie voor het ICT-beleid op te stellen, zodat het bedrijfsleven weet waar het aan toe is. "Zeker nu op tal van ministeries het aantal initiatieven en plannen niet meer is te overzien, is een heldere visie op de richting die de overheid zichzelf toedicht, noodzakelijk. Gebeurt dit niet, dan dreigt een situatie waarin verschillende overheden voortdurend bij de ICT-sector aankloppen, zonder dat duidelijk is wat de zakelijke mogelijkheden zijn voor onze sector. Het gevaar is dat in zo’n situatie veel ICT-bedrijven afhaken. Dat zou juist in deze tijd de vele mogelijkheden van ICT-toepassingen in de publieke sector sterk vertragen."
Verder meldden de brancheorganisaties Fenit en Vereniging ICT Nederland dat het naijleffect van grote millenniuminvesteringen in 1999 afgelopen jaar goed zichtbaar is geweest in de resultaten van de Nederlandse ICT-sector. "De eerste resultaten van de marktmonitor, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Heliview, laten zien dat de omzet in de IT-sector groeide met 3,2 procent tot een omzet van 24,8 miljard gulden," aldus Broeders. "Dat is aanzienlijk minder dan voorgaande jaren, waar groeicijfers van 9 procent en meer werden behaald. Ook is dit beduidend minder dan de verwachte groei van ruim 10 procent."
Toch achtte hij de vertraging in de ontwikkeling van de IT-markt niet structureel, maar tijdelijk van aard. "Dat de IT-sector komend jaar nog zal groeien, blijkt uit de arbeidsmarktcijfers van dit moment. De verwachtingen ten aanzien van 2001 zijn dan ook niet somber. Aan de marktzijde verwacht men in de zakelijke markt een groei van 6 procent, maar een daling aan de consumentenzijde." Op hardware-gebied voorspelt Broeders een groei van 7 procent. De dienstverlening ziet hij met 10 procent stijgen.
Ook e-commerce dicht hij dit jaar betere resultaten toe dan zij in 2000 geboekt hebben. "In 2000 hebben met name de bedrijven, die zich richten op e-commerce software het aantal opdrachten achter zien blijven bij de prognoses, hoewel de IT-dienstverleners van juist grote klanten ook in 2000 een redelijk jaar hebben gehad. Vooral starters en leveranciers die zich op het MKB richten hebben het moeilijk gehad." Toch ziet hij hoop aan de horizon opdoemen: "De omzet van Amazon is met 40 procent gegroeid. Maar ook in Nederland zien we dat de grote gevestigde ondernemingen hun Internet-strategie inmiddels op orde hebben en zeer gericht investeren."