Met de iMac bevestigde Steve Jobs een paar jaar geleden zijn imago als wonderkind in de computerwereld. De man die ooit Apple groot maakte, redde met de opmerkelijk vormgegeven personal computer zijn bedrijf van een wisse ondergang. Maar vier jaar na zijn rentree bij Apple staat Jobs opnieuw voor de taak om zijn bedrijf er weer bovenop te halen.
Het wordt een hele klus. De als opvolger van de iMac bedoelde Cube, de eerste pc zonder ventilator, doet het bepaald niet goed. Mooi, maar te duur, zo was het oordeel van de vakpers.
Het komt tot uiting in de cijfers. Hoewel ze pas volgende week officieel bekend worden gemaakt, heeft Apple al laten weten dat het vierde kwartaal van 2000 een verlies van tussen de 225 en 250 miljoen dollar heeft opgeleverd, overigens het eerste kwartaalverlies in drie jaar.
De vraag is of en wanneer Apple de opgaande lijn weer te pakken weet te krijgen. De deze week van start gegane MacWorld Expo heeft de analisten nog niet echt weten te overtuigen. Jobs heeft zoals verwacht nieuwe Power Macs gepresenteerd, de nieuwe Power Book laptops en – na lange, lange vetraging – het nieuwe OS X besturingssysteem. Maar of het allemaal genoeg is? Aan de vooravond van de presentatie liet Salomon Smith Barney alvast weten er niet echt in te geloven. Ondanks grote prijsverlagingen is de vraag naar Apples niet echt gestegen en zit het Californische bedrijf nog altijd met grote voorraden. Bovendien is het bedrijf onlangs het marktleiderschap in de onderwijssector kwijtgeraakt aan (het overigens ook niet onverdeeld florerende) Dell.
En Apple blijft hoe dan ook een kleine computerproducent. In 1999 had Apple een wereldwijd aandeel van 3,4 procent en een aandeel van 4,4 procent op de Amerikaanse thuismarkt. Jobs voorspelt dat Apple in 2001 weer flinke winsten gaat maken. Maar voorwaarde nummer één is dat de nieuwe Macs het gat dichten met de gigahertzprocessoren van Intel en AMD die het trage Windows een snelheid weten te geven die gevaarlijk dicht bij die van de Apples komen.