Het moest je-van-het worden op het gebied van consumenten-chips. Maar na een maand lijkt de Pentium 4 vooralsnog op een jammerlijke flop.
Het zat er al een beetje aan te komen na de lauwe introductie: de eerste verkoopcijfers van de Pentium 4 vallen vies tegen. Chipgigant Intel, die met de Pentium 4 concurrent AMD een flinke slag hoopt toe te brengen, heeft in de verste verte het introductie-scenario van de Pentium III niet kunnen herhalen. Waar de Pentium III een maand na lancering op de Amerikaanse detailhandel al 8 procent van de markt had opgesnoept, haalt grote broer Pentium 4 nauwelijks 1 procent. Dat blijkt uit gegevens, verzameld door het onderzoeksbureau PC Data.
De Pentium 4 zou oorspronkelijk met een zeer agressieve campagne gelanceerd worden. Dat plan werd echter de das omgedaan door het herhaald uitstellen van de introductiedatum – uiteindelijk zag de P4 20 november jongstleden het levenslicht – mede ten gevolge van een probleem met de bijgeleverde chip set. Het resulteerde tenslotte in een wat matte introductie, die verrassend stilletjes voorbijging.
Analisten staan daarom nauwelijks te kijken van de tegenvallende afzet. En ook een aantal andere oorzaken die aan de basis van de matige verkoopcijfers van de Pentium 4 liggen, dienden zich al geruime tijd aan. In de eerste plaats is er natuurlijk de teruglopende vraag naar PC’s. Marktanalist Eric Rothdeutsch omschrijft de vraag naar personal computers zelfs als "ronduit dramatisch". Een geringe vraag naar nieuwe PC’s schaadt de inburgering van nieuwe processoren. Maar daarmee is niet alles verklaard. Rothdeutsch: "De vraag is of consumenten zitten te wachten op de hoge prestaties die de Pentium 4 biedt. Ik denk het niet. Daarnaast willen PC producenten geen systemen op de markt brengen die zijn gebaseerd op de dure Rambus geheugentechnologie."
Kostenplaatje en omvang zijn andere redenen waarom de Pentium 4 maar matigjes aanslaat. Opgejaagd als Intel zich voelt door concurrent AMD – een jaar terug verkeerden beiden in een verhitte race om als eerste de 1 GHz barrière te slechten – heeft Intel ervoor gekozen de Pentium 4 te produceren met gebruikmaking van het 0.18 micron productieproces. Dit in tegenstelling tot recente 0.13 micron technologie, die de prestaties van een chip kan verhogen en de omvang ervan drastisch kan terugbrengen – en daarmee uiteindelijk ook het prijskaartje. Een Pentium 4 is door die keuze twee keer zo groot als een 1 GHz Pentium III. En dat voelt de klant in de portemonnee.
Dit alles zou geen probleem zijn, als Pentium 4 in haar eerste maand de prestatiebeloften had waargemaakt. Jammer genoeg bleven in tests de prestaties van de processor ver achter bij datgene dat door Intel was voorgespiegeld. Zover zelfs dat er van een significante verbetering ten opzichte van de uiterst populaire Pentium III geen sprake bleek.
Niet iedereen is echter ontevreden over de verkoop van de Pentium 4. Computerproducent Dell noemt haar afzet van Pentium 4 gebaseerde systemen "zeer bevredigend." En net als analisten zien ook vele PC-makers de Pentium 4 als een chip met toekomst. Zeker wanneer, zoals verwacht wordt, de chip dit jaar de 2 GHz zal doorbreken. De Pentium 4, zo zeggen analisten, is een mooie bloem die langzaam zal ontluiken. Reden voldoende voor Intel om niet te wanhopen na een tegenvallende maand.