Total-e staat op het punt failliet te gaan. Binnen een half jaar is het bedrijf te gronde gericht. Een eigengereide grootaandeelhouder heeft de IT-dienstverlener uit Capelle aan den IJssel de das om gedaan.
Total-e leek afgelopen zomer zijn zaakjes zo goed voor elkaar te hebben. Het bedrijf had zich omgeturnd van hardwareleverancier tot IT-dienstverlener door overname van Byelex (specialist in Lotus Notes en IBM Websphere) en Icon Systems (crm-software), kondigde de acquisitie van e-handelsadviseur Spyros uit Zeist aan en kreeg een financiële injectie van tien miljoen euro van de investeerders Parcom en Residentie Investments. In Engeland werd crm-leverancier E4 overgenomen. Maar het liep anders.
Terugkijkend was de eerste onheilstijding al voor de zomer zichtbaar. De rechterhand van topman Harold van Arnem, Philip McKnight, verdween plotseling in maart. Een ander teken aan de wand was het opsouperen van de investering van tien miljoen euro. Total-e gebruikte het geld niet alleen voor overnames, maar ook om een reorganisatielast op te vangen en de dure voorbereidingen van de beursgang te bekostigen. De teruglopende omzet door de malaise op de ict-markt verergerde de financieringsproblemen. Het bedrijf besloot de beursgang voor onbepaalde tijd uit te stellen en ging op zoek naar nieuw kapitaal om onder meer de overname van Spyros te betalen.
Tjeerd Bloembergen, de Europese marketingdirecteur van Total-e, organiseerde een tweede financieringsronde. Het bedrijf zou in afgeslankte vorm doorgaan met alleen vestigingen in Nederland en Engeland. Slechtlopende onderdelen in Duitsland, België en Spanje werden gesloten of verkocht. "Maar", zo vertelt hij, "de tweede ronde leverde niets op. Parcom en Residentie Investments zagen het ditmaal niet zitten."
Wat hierbij sterk meespeelde, was de weinig vertrouwenwekkende rol die topman Van Arnem speelde. Ruim drie jaar geleden kocht deze Amerikaanse ondernemer het midrange-onderdeel DSI van Olivetti en doopte het om in Total-e. Van Arnem – een mysterieus, onbenaderbaar figuur – bleek tijdens de tweede financieringsronde grote moeite te hebben met het afstaan van een deel van zijn aandelen aan de investeerders. Bovendien probeerde hij na het vertrek van McKnight samen met de door hem geparachuteerde Woody Buckner de Europese organisatie te besturen. Dat liep uit op een fiasco. "Van Arnem is een type ondernemer die zelf op de granaat springt", aldus Bloembergen.
Bankroet
"Nu er geen nieuw kapitaal komt, is het onverantwoord om door te gaan", stelt Bloembergen. Hij verwacht dat ieder moment het faillissement van Total-e in Nederland kan worden aangevraagd, hetzij door schuldeisers, hetzij door Van Arnem. Een groot deel van de circa zestig medewerkers is al vertrokken. In Engeland verkeert Total-e reeds in surseance.
Oprichter Ted de Jong van Spyros spreekt van een bizarre gang van zaken. "Alleen de handtekeningen moesten nog worden gezet. Daarna heb ik nooit meer wat van Van Arnem vernomen." Voor de wel overgenomen partijen betekent een faillissement eveneens een bittere pil. Byelex – dat overigens slechts voor de helft is overgenomen, omdat Total-e onvoldoende middelen had voor alle aandelen – kan nog wel in beperkte vorm doorstarten. Wat betreft het veel kleinere Icon: oprichter Guy Horsley, die geen commentaar wil geven, wacht nog steeds op zijn geld.
Het Leidse Microfix (van grootaandeelhouder en Infotheek-oprichter Wim van Leenen) heeft zich inmiddels ontfermd over de onderhoudscontracten van Total-e op het gebied van AS/400-systemen, -PC’s en -randapparatuur. Met de opbrengst van de verkoop daarvan kon Total-e de salarissen in de maand december nog betalen.
Opkomst & ondergang Total-e
In een serie artikelen belicht Computable de achtergronden en gevolgen van het faillissement van Total-e:
- Ondergang Total-e; ‘Er had veel eerder gesaneerd moeten worden’ (07/12/01)
- Grootaandeelhouder Harold van Arnem helpt Total-e Nederland naar andere wereld (23/11/01)
- Spyros houdt aan flop Total-e kater en erfenis over (24/08/01)
- Belarus. Byelex wist het vege lijf ternauwernood te redden (10/08/01)
- Plussen en minnen. Haarlems softwarehuis bouwt aan adviespraktijk voor business intelligence (03/08/01)
- Comeback. ‘Good old’ Memorex Telex wil in Nederland positie failliet Total-e innemen (25/05/01)
- Total-e roemloos ten onder. Overname adviseur Spyros uit Zeist is nooit doorgegaan (05/01/01)