Net als de Britse telecomgigant British Telecom overweegt ook het Nederlandse KPN Telecom onroerend goed te verkopen om de schulden van het bedrijf te verkleinen.
De zogeheten sale and leaseback-constructie, waarbij KPN zijn bedrijfsruimtes verkoopt en vervolgens gaat huren, is een optie. De verkoop van het hoofdkantoor, zoals British Telecom wel van plan is, is voor KPN geen mogelijkheid. Dat wordt namelijk al gehuurd.
Net als bij British Telecom is de kredietwaardigheid van KPN Telecom in het geding.
In een interview met Het Financiële Dagblad zei topman Paul Smits dat hij een ‘B’-rating, die hogere rentes bij kredieten impliceert, tijdelijk zou accepteren omdat KPN Telecom dan meer vrijheid zou hebben om te investeren. Kredietbeoordelaars als Moody’s overwegen KPN’s kredietwaardigheid te verlagen vanwege de schulden van het bedrijf.
British Telecom staat voor 105 miljard gulden in het rood en overweegt om 7500 panden te verkopen waarvan er vervolgens ongeveer 5000 zouden worden gehuurd. BT wil onder meer af van zijn hoofdkantoor, dat nabij St. Pauls cathedral in Londen ligt. Alleen dit pand is al meer dan 7,5 miljard waard. British Telecom heeft door zijn torenhoge schulden te lijden onder een lagere kredietwaardigheid, waardoor leningen minder voordelig worden. Hierdoor worden de noodzakelijke investeringen in onder meer het uitrollen van de verschillende umts-netwerken relatief duurder.